Картопля королева єлизавета: опис і характеристика сорту, фото, відгуки

16

Картопля єлизавета – столовий різновид із середнім терміном дозрівання. Приваблює городників рядом позитивних характеристик. Вона показує високу врожайність, вельми стійка до шкідників і хвороб, володіє хорошими смаковими якостями. При дотриманні сприятливих умов може зберігатися до весни.

Єлизавета-старий сорт картоплі вітчизняної селекції

Історія виникнення

Сорт картоплі єлизавета був отриманий завдяки заслугам російських селекціонерів. Його розробкою займалися вчені з нді «білогорка» (санкт-петербург). Різновид була включена до державного реєстру в 1996 році.

Опис картоплі сорту єлизавета з фото

Різновид картоплі єлизавета належить до столових сортів. Вона прекрасно адаптується практично до будь-яких кліматичних умов, приносить високий урожай, універсальна у використанні. Завдяки стійкому імунітету культура рідко хворіє, в тому числі і фітофторозом.

Кущ

Кущі даного різновиду овочевої культури прямостоячі, компактні, з невеликою кількістю пагонів. Бадилля по висоті середня. Облиственность гілок хороша, листові пластини не дрібні, середньорозсічені, по краю злегка хвилясті. На їх поверхні присутній слабке опушення, прожилки виражені яскраво. Цвіте картопля єлизавета необільно, бутони дрібні, білого кольору, опадають швидко. Після закінчення періоду бутонізації насіннєві горошини на місці суцвіть не утворюються.

Завдяки добре розвиненій кореневій системі бульби картоплі єлизавета дружно формуються

Бульби

Бульбоплоди різновиди рівномірні, форма їх овально-кругла, з боків вони трохи сплюснуті, а у верхній частині мають тупий кінчик. Вага одного бульби в середньому дорівнює 120 г.шкірка картоплі гладка, тонка, бежевого кольору, на поверхні в невеликій кількості присутні неглибокі очі. М’якоть білого забарвлення, вміст крохмалю до 18%.

Бульби різновиди єлизавета характеризуються хорошими товарними якостями, мають відмінний зовнішній вигляд і ідеальні для продажу. Картоплю можна перевозити на далекі відстані. Урожай не схильний до гнилі, непогано зберігається протягом декількох місяців після збору, а при створенні оптимальних умов лежить до наступного сезону.

Смакові якості картоплі єлизавета

Бульби володіють хорошими смаковими якостями, без зайвої водянистості і сухості. Смак їх збалансований і приємний. Після чищення, а також в момент термічної обробки м’якоть не змінює свого кольору. Картопля єлизавета використовують для різних цілей, його смажать, відварюють, фарширують, тушкують. Бульби багаті амінокислотами, білком і вітамінами.

Помірна калорійність дозволяє використовувати сорт для дитячого та дієтичного харчування

Терміни дозрівання картоплі єлизавета

Картопля єлизавета дозріває приблизно через 2-2,5 місяці після посадки, але на пробу викопувати даний сорт можна вже через 50 днів. Остаточне формування бульб відбувається на 90 добу.

Увага! насіннєвий матеріал не потребує оновлення, так як сорт не вироджується.

Врожайність

При створенні сприятливих умов і якісному догляді один кущ картоплі єлизавета приносить до десяти великих бульб. Судячи з відгуків фермерів, загальна врожайність різновиду становить 30-40 тонн з одного гектара. В особливо сприятливих умовах результат може досягати 50 т.

Регіони вирощування

Картопля єлизавета часто вирощують на особистих підсобних господарствах, деякі фермери садять його для продажу. Оскільки сорт невимогливий до догляду, культивувати його можуть навіть недосвідчені городники. Рекомендується вирощувати даний різновид в центральному, північному, далекосхідному, волго-вятському, північно-кавказьким і північно-західному округах.

Стійкість до хвороб

Єлизавета зарекомендувала себе як стійкий до хвороб сорт. Картопля в рідкісних випадках уражається паршею або раком, бадилля практично не заражається чорною ніжкою. Крім цього, сорт має хороший імунітет до грибкових інфекцій, рідко страждає від альтернаріозу, фітофторозу, фузаріозу. Випадки атаки нематоди-поодинокі.

Основною напастю для рослини вважаються комахи: дротяники, трипси, колорадський жук. З першими борються перекопуванням грунту і її обробкою марганцівкою, з другими інсектицидами. Щоб позбутися від останнього, використовують ручний спосіб або хімічні препарати.

Картопля сорту єлизавета практично не має мінусів. Якщо дотримуватися агротехніку і правильно підбирати регіон для його культивації, то поскаржитися буде зовсім нема на що.

Єлизавета дає мінімальну кількість нетоварних і дрібних бульб

Переваги:

  • врожайність;
  • невибагливість;
  • високі товарні якості;
  • смакові характеристики;
  • лежкість;
  • транспортабельність;
  • міцний імунітет;
  • невиродженість.

Недоліки:

  • чутливість до заморозків;
  • відображення несприятливих умов вирощування на врожаї.

Правила посадки

Якщо дотримуватися правил агротехніки, то картопля єлизавета максимально проявить всі свої достоїнства. Перше, що для цього роблять городники, — з осені готують ділянку під посадку культури. Для цього вибирають добре освітлене місце з пухкої, негліністой грунтом і глибоким заляганням грунтових вод, бажано, щоб в поточному сезоні на ньому росла гречка, капуста або бобові. Далі ділянку перекопують, удобрюють органічними і мінеральними складами з азотистими сполуками.

Рада! найкраще щорічно міняти місце посадки культури.

З приходом весни за пару тижнів до передбачуваної дати посадки картоплі єлизавета його починають пророщувати. Для чого посадковий матеріал розкладають на добре освітленому місці і кожні три дні збризкують водою. Приблизно через 10-12 днів, коли паростки на бульбах виростуть до 4 см в довжину, вони будуть готові до посадки.

До робіт зазвичай переступають в перших числах травня, але в особливо жарких регіонах даний термін допускається зрушувати на середину квітня. Головне, щоб грунт вже встиг до цього часу прогрітися до +10 °с, а повітря до +15 °с.

  • бульби обробляють гуматами, марганцівкою або стимуляторами росту;
  • у грунті викопують лунки на глибину в півштика лопати на відстані 30 см;
  • у кожну поміщають по одній картоплі, закопують.

Зазвичай витрата картоплі при посадці становить 25 кг на сотку землі

Рекомендації по догляду

Доглядати за картоплею нескладно. Якщо виконувати всі стандартні правила агротехніки, то проблем з рослиною не виникне. Оскільки сорт відноситься до вологолюбних, зрошують його регулярно, але в помірній кількості. Перший раз полив здійснюють при посадці, другий — коли паростки стануть довжиною близько 10 см, далі орієнтуються на погоду. У спекотні дні зрошення проводять раз на тиждень.

Зауваження! після цвітіння зволоження картоплі зводять до мінімуму, щоб уникнути зараження фітофторозом.

Регулярно посадки прополюють. Підгортання проводять тричі за сезон: на етапі висоти куща 8 см, через два тижні після, при розмірах 25 см.особливо турботливі городники мульчують міжряддя скошеною травою або соломою.

Протягом періоду вегетації картоплю бажано підгодовувати. Процедуру виконують під корінь два або три рази. Зазвичай для цього використовують органічні або мінеральні склади: коров’як, пташиний послід. За пару тижнів до збору бульб корисно удобрити грядки суперфосфатом.

Рада! за тиждень до збирання картоплі садівники рекомендують скошувати його бадилля, щоб не поширити фітофтору і домогтися огрубіння шкірки бульб.

Під час підгортання гребінь формують максимально високий і широкий

Збір і зберігання врожаю

До збирання врожаю картоплі єлизавета переступають, коли бадилля культури почне сохнути. Цей момент настає ближче до кінця липня. Після викопування бульби близько п’яти годин просушують, далі відправляють на зберігання в провітрюване і сухе приміщення з температурою від +3 до +5 °с.

Висновок

Картопля єлизавета, незважаючи на свою давню появу, до сьогоднішнього часу активно вирощують на присадибних ділянках і в промислових масштабах. Він має ряд переваг, добре зберігається, не вироджується. Приваблює городників білою м’якоттю бульб і універсальним використанням.

Відгуки дачників про картоплю єлизавета

Мясушкіна катерина, м черкеськ

Раніше завжди садила картоплю єлизавета. Сорт мені подобався своєю невимогливістю, раннім терміном дозрівання. Бульби йогоМають приємний смак, не розварюються, довго зберігаються. Зараз через проблеми зі здоров’ям перестала займатися городом, але якщо коли ще й буду садити картоплю, то думаю, знову віддам перевагу цьому різновиду.

Якушев володимир, м пенза

Не скажу, що єлизавета — це найкращий сорт картоплі, але все ж в порівнянні з багатьма він має ряд переваг. При належному догляді завжди приносить стабільний урожай, рідко піддається хворобам, не вироджується. На смак бульби солодкуваті, підходять для приготування різних страв.

Колесніченко максим, г. Шатск

Картопля єлизавета я вважаю непоганим сортом даної овочевої культури. Він невибагливий у догляді, приносить хороший урожай, бульби досить великі. Але чомусь деякі екземпляри у мене вродили з порожнечами. Картоплина велика, а всередині порожньо.