Домашній квас з хріном

7

Рецепт квасу з хріном в домашніх умовах досить простий, але буде потрібно певну кількість часу до готовності. Для збагачення напою вуглекислим газом необхідний процес бродіння. Він може тривати до трьох діб, все залежить від обраного способу приготування. Для приготування напою використовують як корінь, так і листя рослини.

Склад і калорійність

Квас з додаванням хрону має багатий хімічний склад

Сировина не піддається термічній обробці, і всі елементи зберігаються повністю.

Напій містить вітаміни:

  • b1 (тіамін);
  • b2 (рибофлавін);
  • b3 (ніацин)
  • в4 (холін);
  • b6 (пироксидин);
  • e (токотриенол);
  • k (філохінон)
  • а (ретинол);
  • h (біотин);
  • бета-каротин;
  • кислоти: аскорбінова (c), нікотинова (pp), пантотенова (b5), фолієва (b9).

Мінерали в складі квасу з хріном: фосфор, цинк, селен, марганець, залізо, кальцій, магній.

У квасі крім вітамінів, макро — і мікроелементів містяться:

  • клітковина;
  • цукру;
  • амінокислоти;
  • вуглеводи;
  • органічні сполуки;
  • лізоцим.

Калорійність напою з хріном залежить від кількості цукру і додаткових інгредієнтів, наприклад, меду. Білка в складі не більше 0,1 мг, жирів немає. Не дарма напій відносять до енергетиків, у нього висока кількість вуглеводів (11 мг).

Енергетична цінність квасу з хрону (100 мл) в межах 197 кдж. При цьому калорійність не перевищує 45 ккал. Добова норма без фізичного навантаження для людини 2100 кдж. Тому вживання 1 л квасу з хріном, відновить енергетичні витрати, при цьому не позначиться на надлишку ваги.

У напої з хріном висока концентрація натрію (450 мг) і калію (260 мг), а заліза всього 0,4 мг

Корисні властивості

Активні речовини і вітаміни в більшій кількості містяться в корені хрону, який частіше використовують для приготування квасу. Напій не робить терапевтичної дії, його вплив на роботу організму обумовлено рядом позитивних факторів:

  • бере участь у вуглеводному обміні;
  • забезпечує нормальну роботу серцево-судинної системи;
  • підсилює опірність імунітету до вірусних інфекцій;
  • має антиоксидантну та регенеруючу властивість;
  • підтримує гостроту зору;
  • характеризується нейропротекторною властивістю;
  • підвищує опірність організму до негативних хімічних, фізичних, біологічних впливів;
  • підсилює репродуктивні можливості чоловіків;
  • покращує згортання крові;
  • бере участь в синтезі колагену, будівельного матеріалу кісткової і м’язової тканини;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту за рахунок клітковини і придушення росту хвороботворних патогенів.

Квас з додаванням хрону нормалізує водно-сольовий баланс. Це особливо необхідно в жарку пору року.

Протипоказання і шкода

Квас корисний, але в помірній кількості. У складі хрону присутній аллиловое масло. Ця речовина-одне з сильних отрут рослинного походження. Напій виходить при бродінні, в ньому присутній алкоголь.

увага! квас з хріном вкрай небажаний при хронічному алкоголізмі в стадії ремісії. Присутність спирту в напої може спровокувати запій.

Протипоказання до вживання:

  • з обережністю вагітним жінкам, повністю виключити на період лактації;
  • діти до 14 років;
  • хронічний гастрит, що протікає на тлі підвищеного вироблення шлункового секрету;
  • виразка дванадцятипалої кишки;
  • цироз;
  • ниркова недостатність;
  • гіпертонія.

Квас слід виключити з раціону людям з алергією на будь-який компонент.

Як зробити квас з хріном

Якщо напій готують вперше, краще дотримуватися рецепта. Згодом можна відкоригувати його за бажанням додаванням або виключенням компонентів. В основному використовують корінь хрону, але є старовинні рецепти приготування квасу з листя. Кількість рослини не впливає на тривалість бродіння, але від дозування залежить те, наскільки напій вийде пекучим.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • корінь хрону — 100 г;
  • цукор – 200 г;
  • вода – 3,5 л;
  • дріжджі – 10 г (1 ч. Л.);
  • житній хліб – 400 — 500 г.

Рецепт квасу:

  1. тонко нарізають хліб, кладуть на деко і відправляють в духовку для просушування.
  2. корінь подрібнюють за допомогою великої терки.
  3. поміщають сухарі в глибоку миску, заливають гарячою водою, щоб вона їх покрила. Залишають настоюватися на шість годин.
  4. потім шматочки прибирають з рідини і фільтрують воду через сито або друшляк.
  5. додають цукор, тертий корінь хрону, дріжджі і виливають воду, що залишилася.
  6. залишають для бродіння на п’ять годин, на поверхні повинна утворитися піна.
  7. рідина фільтрують через марлю.
  8. розливають в пляшки, але пробками не закручують, дають постояти квасу 2 години.

Коли з дна почнуть підніматися бульбашки вуглекислого газу, тару закривають, відправляють в холодильник на два дні для дозрівання.

Напій виходить гострим на смак, з тонким ароматом

Квас з хріном і медом

Інгредієнти:

  • житній хліб – 1,5 кг;
  • корінь хрону – 200 г;
  • солод-200 г;
  • цукор – 500 г;
  • мед – 130 г;
  • живі дріжджі – 65 г;
  • лимонна кислота – 1 ч. Л.;
  • пшоно – 50 г;
  • родзинки – 200 г;
  • медичний спирт (90%) – за бажанням;
  • борошно – 1 ст. Л.;
  • вода — 7 л.

Рецепт квасу:

  1. хліб ріжуть шматочками і поміщають деко з заготівлею в попередньо розігріту до 2000 духовку на 30 хв.
  2. у каструлю наливають воду, ставлять на плиту і додають солод. Дають рідини закипіти, варять 20 хвилин.
  3. у ємність засипають сухарі і заливають гарячим солодом (через ситечко). Залишають на чотири години.
  4. дріжджі кришать в миску, додають борошно, заливають теплою водою. Ретельно розминають і перемішують.
  5. фільтрують напій і вводять дріжджі, цукор, лимонну кислоту. Залишають на 8 годин.
  6. 100 г кореня хрону ріжуть на дрібні часточки, відправляють в ємність з рідиною.
  7. час, що залишився кореневище подрібнюють в крихту, з’єднують з медом, перемішують і ложкою викладають в квас, додають пшоно, розпарені родзинки. Витримують під гідрозатвор вісім діб.
  8. ізюм спливе, його витягують шумівкою.

Квас з хріном готовий, залишилося закріпити його спиртом і розлити в пляшки.

Фортеця залежить від введеної кількості етанолу, без спирту-це газований напій з медовим ароматом

Зі свіжим хлібом

Компоненти:

  • хліб «бородинський» – 400 г;
  • хрін – 70-100 г;
  • вода – 2,5 л;
  • цукор – 100 г;
  • сухі дріжджі-10 г.

Як зробити квас:

  1. ставлять воду на плиту і дають їй закипіти.
  2. хліб ріжуть на довільні частини і заливають окропом.
  3. залишають на 3-4 години.
  4. хлібна маса стане однорідною. Рідина фільтрують, підійде для цієї мети марля. Віджимають залишки.
  5. злегка підігрівають, вводять дріжджі і цукор, розмішують, залишають до моменту бродіння.
  6. корінь хрону подрібнюють і кладуть в квас.

Залишають на дві доби у відкритій ємності, потім фільтрують, розливають в пляшки і відправляють в холодильник.

Напій з м’яким смаком, світло-жовтого кольору

Старовинний рецепт квасу з хрону без дріжджів

Інгредієнти:

  • вода-3,5 л;
  • житній хліб – 0,5 кг;
  • листя хрону – 2 шт., корінь – 150 г;
  • родзинки – 100 г;
  • цукор – 150 г.

Як зробити квас:

  1. хліб ріжуть на шматочки і висушують в духовці.
  2. трилітрову банку на третину заповнюють сухарями, додають 50 г цукру, 50 г родзинок. Заливають по плічка водою кімнатної температури. Накривають тканинною серветкою або марлею.
  3. ставлять ємність в тепло (до ознак бродіння). Орієнтовно потрібно два дні.
  4. виливають вміст в об’ємну тару, вводять цукор, що залишився, воду, хліб і подрібнене листя хрону.
  5. накривають і залишають ще на 36 годин.
  6. корінь хрону обробляють від верхнього шару, пропускають через м’ясорубку або труть на тертці, додають.
  7. через шість годин квас фільтрують і розливають в пляшки, розподіляють порівну залишився родзинки, закривають.

Коли від вуглекислого газу тара стане твердою, поміщають в холодильник.

Пекучість смаку регулюють зміною кількості хрону

З покупним квасом

Можна приготувати напій з хріном на основі готового квасу. Цей спосіб заощадить час, а за смакомВідрізнятися від зробленого самостійно не буде.

Алгоритм приготування:

  1. на 2 л покупного напою додають 4 ст.л подрібненого кореня. Щоб вийшов більш пекучим, дозування збільшують.
  2. якщо заводський напій не солодкий, за бажанням додають мед. На такий обсяг 2 ст.л. Буде достатньо.
  3. всі компоненти змішують, закривають і відправляють в холодильник на добу.

Потім квас фільтрують, він повністю готовий, можна пити.

Для приготування напою з хріном вибирають квас з солодкуватим смаком

Правила вживання

Робити квас можна як навесні, так і взимку із заготовленої сировини. Напій добре втамовує спрагу, тому він актуальний влітку. Це сильний енергетик, який підвищує працездатність і відновлює водно-сольовий баланс. Якщо немає протипоказань, можна вживати до 1 л на добу.

Важливо! квас отримують в процесі бродіння, тому в його складі містяться спирти. Склад не рекомендують вживати за кермом.

Часто використовують напій з хрону в якості основи для окрошки. Для цієї мети підійде квас триденної витримки. В цей час в смаку почне проявлятися кислота.

Умови і терміни зберігання

Готовий квас з хріном розливають в пляшки і зберігають в горизонтальному положенні в холодильнику. Роблять таку кількість напою, щоб його можна було вжити протягом трьох днів. За цей час проходить повільний процес бродіння, і напій буде газованим. Потім реакція припиняється, вуглекислий газ не виділяється, а смак стає кислим і неприємним.

Висновок

Рецепт квасу з хріном в домашніх умовах допоможе приготувати напій самостійно із запропонованих компонентів. Зробити можна з дріжджами або з родзинками, тільки з цукром або додати мед, все залежить від гастрономічних уподобань. Квас в будь-якому випадку буде містити спирт, збільшити при бажанні його процентний вміст можна включенням в рецепт міцного алкогольного напою.