Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

188

Справжня проблема для фермера-переробка врожаю.
Реалізувати це завдання своїми руками, мрія будь-якого виробника сільськогосподарської продукції. Особливо, фрукти і ягоди, є швидкопсувним продуктом. Не все із зібраного врожаю має кондиційний вигляд, і тому, так само, потребує переробки.

Наявність великих врожаїв, змушує не шукати готові, відомі пристрої з переробки продукції, а швидко виготовити, під свої обсяги, пристрій віджиму. Простіше кажучи-фруктово овочевий прес, своїми руками.

За основу була взята стійка з куточка — рис.1. Ще кілька шматків і нескладних виробів з металу — рис.2, 3, 4. Довелося скріпити болтами, попередньо висвердливши в необхідних для з’єднання місцях, отвори. Можна застосувати зварювання.

Основна рушійна сила нашого преса-прогресу, гідравлічний авто . Домкрат.
Каструлю зсередини, обкладаємо, щільною тканиною типу мішковина або цукровий фільтр. Роль фільтра, вона і буде виконувати. Встановлюємо домкрат і тиснемо!

Принцип роботи:

Перемелені яблука(ягоди), засипаємо в ємність з отворами. Зверху, тканина, кришка, брусок дерева — для опори домкрата. Під каструлею-піддон з отвором, для стоку віджатого соку. Під отвором-ємність для готового соку.

Вихід продукції, приблизно 5-8, літрів соку з 10 кг.сировини. При необхідності, то ж можна виконати і з овочами. Удачі в переробці врожаю!

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Сьогодні ми поговоримо про те, як самостійно зробити прес для віджиму соку з фруктів, ягід і овочів або саморобну соковижималку своїми руками. Також розглянемо технології і креслення саморобних пресів і соковижималок з наочними ілюстраціями

Існують різні конструкції пресів для віджиму соку. Основні саморобні конструкції — це гвинтові або з використанням домкрата. Непоганий варіант при використанні пневмодомкрата або гумової камери і компресора. Можливі варіанти використання центрифуги, наприклад стару пралку. Прес або соковижималки не повинні дробити насіння і гребені, що знаходяться в меззі.

Залежно від передбачуваних обсягів переробки сировини на сік або вино, підбираєте вподобану конструкцію пристрою для віджиму соку. Процес приготування в будь-якому випадку розбивається на дві стадії: 1. Приготування мезги( подрібнення сировини); 2. Власне сам віджим-отримання соку.

Гвинтові конструкції преса для віджиму соку

Зазвичай прес складається з натискного механізму, кошика, підстави і пресуючої дошки. Кошик служить приймачем для мезги і встановлюється на підставі преса. Там же є лоток для набрякання соку. Дно і бічні стінки кошика вистилають цілим шматком мішковини без просвітів. Кінці тканини повинні звисати за краї кошика. Потім в кошик завантажують мезгу і покривають кінцями мішковини. Зверху кладуть дерев’яний гурток, на який опускають головку преса.

Наводимо приклад ще одного саморобного преса для соку. Прес складається з двох стійок-труб діаметром 22 мм.зверху до труб приварений п-подібний профіль, зігнутий з 3-міліметрової сталі. Висота профілю обрана з таким розрахунком, щоб всередині вільно розмістилася гайка гвинта, запресована в сталеву втулку. Знизу до кожної стійки приварена струбцина. За допомогою цих двох струбцин прес кріплять до підвіконня. До гвинта, з одного боку приварена головка з отвором для ручки, з іншого — прикріплений упор, який і стискає сировину.

Для збору віджатого соку підійде продірявилася 3 — 4 літрова емальована каструля (рис. А). Треба просвердлити отвір в дні і закріпити в ньому штуцер зі шлангом для збору соку.
Кошик виготовляється з листової нержавіючої сталі товщиною 2 мм, зверху і знизу до неї приварюються бандажі-кільця з нержавіючої дроту діаметром 4 мм.кільця дозволяють «рівномірно» розміститися кошику всередині каструлі. Стінки каструлі перфоровані свердлом діаметром 3 мм (в довільному порядку).

Прокладки, якими поділяють порції сировини, що завантажується в кошик, складаються з двох дисків з 2-міліметрової нержавіючої сталі, з’єднаних за допомогою точкового зварювання. У дисках свердлом діаметром 3 мм просвердлені отвори, між дисками передбачені прокладки товщиною 4 мм (прокладки також з нержавійки). Взагалі всі деталі гвинтового преса виготовлені з нержавіючої сталі, цілком підійде бак від старої пральної машини.

Робота по віджаттю соку відбувається наступним чином. Корпус преса закріплюють за допомогою струбцин на підвіконні на кухні (можна встановити прес і на столі). Гвинт з упором викручують до самого упору. У каструлю поміщають кошик, а на дно останньої укладають прокладку і розташовують на ній серветку з міцної тканини. Далі на серветці розміщують подрібнену сировину (яблука, плоди, трави, ягоди) в кількості 0,5…1 кг.

Серветку складають конвертом, накривають порцію дренажної прокладкою, на якій розташовують чергову серветку. Таких пакетів має бути 3 штуки, при цьому верхній пакет може підніматися над каструлею на 4…6 см. Поклавши на верхній пакет прокладку, каструлю встановлюють під гвинт преса. Так, зовсім забув сказати про проставку (гурток з дерева), яку ставлять під кошик (інакше каструля може прийти в непридатність при закручуванні гвинта).

Створюючи тиск гвинт необхідно крутити повільно і плавно, стежачи за виходом соку. Закінчивши вичавлювати сік, гвинт викручують вгору, каструлю переносять на стіл, макуха з серветок видаляють. Залежно від виду і якості сировини за один цикл за допомогою саморобного гвинтового преса для віджиму соку вдається віджати 1,2…1,8 л соку, а за 1 год — до 12…15 л.

Клиновий прес для віджиму соку з фруктів

Треба влаштувати дерев’яні козли на чотирьох ніжках в висотою 1 м. Нагорі ці ніжки з’єднані товстою (9-10 см) дошкою а, ширина якої 30 см, а довжина близько 1 м. У дошці робимо поздовжню проріз г шириною 10-12 см і довжиною 40 см.у цей проріз вставляємо дві дошки в (товщина 9-10 см), стесані зверху і знизу. У нижній частині обидві дошки пов’язуємо залізною скобою б або, що ще простіше, товстої мотузкою.

Для того щоб дошки трималися і не провалювалися в проріз, в їх верхній частині пропускаємо залізні шкворні або дерев’яні втулки в.потім з твердих порід дерева виготовляємо кілька клинів різної товщини — і прес готовий. Працює він так: розсунувши дошки б, вставляємо між ними мішок з міцного полотна, наповнений мезгою. Потім, забиваючи в проріз клини, дошки здавлюємо. Тим самим мезгу сильно спресовуємо. Сік стікає вниз в підставлену діжку або горщик.

Виготовлення простий соковижималки за принципом важеля

Беремо дві березові дошки, довжина основної дошки дорівнює 1 м, ширина — 300 мм, товщина — 100 мм.друга дошка, що служить важелем, має довжину 1,5 м, ширину 170 мм і товщину 20 мм. В основній дошці проробляємо канавки для стоку соку (рис.а) глибиною 10-15 мм і довжиною 300 мм.цю дошку зміцнюємо похило або на окремих стійках, або на спеціальному столі. До неї за допомогою шарніра і дошки-прокладки прикріплюємо другу дошку-важіль. Отримали важільний прес. Кладемо в отвір 4-5 яблук або будь-які інші фрукти, натискаємо на важіль, і сік стікає по канавках в підставлену ємність.

У наші дні все частіше майстри-самоучки задаються питанням: «як зробити прес для винограду своїми руками?»виростити виноград на своїй садовій ділянці простіше-простого, ягода невибаглива у догляді, росте швидко. Спорудивши прес для нього, можна було б заготовлювати сік на зиму або варити своє домашнє вино.

Прес з кошиком літрів на двадцять, цілком зійде для того, щоб тиснути сік з перезрілого винограду для вина.

Варіант перший.

З чого складається прес?

Ми будемо робити прес гвинтового типу і буде він складатися з:

Гвинт. Добре якщо він буде прямокутної форми, потужний і мати різьблення.

Кошик. Її, до речі, можна виготовити з дощок паркету. Яке потім треба стягнути нержавіючими обручами.
.
Порада:

І якщо раптом на вашому, місцевому, ринку раптом не виявиться смужки з нержавіючого металу необхідної вам товщини, в цьому випадку, захопіть по дорозі додому куточки. Адже ними теж можна скріпити дошки паркету.

Конструкція нашого преса буде, так би мовити, самодостатньою. Тобто, готовий прес буде без підставок, на ніжках. Зверху буде кріпитися гайка, в неї і буде угвинчуватися шток гвинта. У самій рамі буде кошик, в неї буде вантажитися сусло з мезгою або ягоди винограду

Робимо кошик.

Купуємо пару десятків дощок паркету: довжина — 320 см, ширина – 50 см і товщиною в 1.5 см.купуємо металеву смужку, товщиною в 1 мм. Багато набувають металеві куточки з нержавійки. В цьому випадку, їх знадобиться пара штук по два метри.
У дощок знімаємо пази за допомогою фрези. Ну цю операцію можна навіть назвати марною, якщо у вас є посудомийна машина. Так як в цьому випадку, за допомогою її щітки, все відмінно відмивається. Але якщо машини немає, щоб пази не забруднювалися, краще їх зрізати.
Тепер вам знадобляться нержавіючі саморізи. Їх кріпимо до куточків, зазор – не більше 12 мм.після чого за допомогою болгарки прорізаємо куточок між дошками. Краї загинаємо. У них робимо отвори для болтів.

Необхідний буде вкладиш, його діаметр відповідає діаметру кошики. Поршень кладеться на мезгу винограду.

Висота кошика — 32 см.діаметр всередині – 29 см. Розрахунковий обсяг – 21 літр рівно.

Відповідні навички.

Параметри гвинта: діаметр — 30 мм, крок – 3 мм, гайка, диск з отворами для кріплення, приварений.

Ще деталі:

Невеликий шматок фанери, в якості підставки для преса;

Миска з пластика. У ній робимо отвір, в отвір ставимо трубку.

Звичайно, можна зробити все за допомогою зварювального апарату, але якщо такого немає, і якщо немає досвіду роботи з цим пристроєм, то відразу виникає питання, як зробити прес для винограду без зварювання. Ось тут-то і прихід в голову думка, зробити прес на болтах.

Можна сміливо варити деталі інвентором, прямо у себе в квартирі на балконі.

Недолік конструкції.

Варіант другий.

Крок перший.

Для того, щоб прямо у себе вдома жати сік з винограду, для приготування желе, соку, вина та іншого, знадобиться прес. Як зробити прес для винограду, ми зараз і розповімо.

Потрібна вальцева дробарка. Її також можна зробити самому, наприклад, з завантажувального ковша. В цей дробарку і буде сипатися ягода. Краще її спорудити з дерев’яної рами. До рами додаємо пару вальців, так само з дерева, ручку для обертання. Всі елементи крпим підшипниками.

Крок другий.

Готуємо всі деталі. Робимо раму з брусків: довжина – 70 см, перетин – 4 на 10 см.ширина рами – дивіться на довжину вальців, так як ширина повністю залежить від того, якої довжини будуть у вас вальці. Оптимальним можна назвати розмір в 20 см.споруджуючи конструкцію, простежте за тим, щоб між брусочками відстань була однаковою.

Крок третій.

Для преса валки треба робити рифленими, глибиною в 3 см.рифлення можна зробити гвинтовим, в цьому випадку, зрушення направляємо в сторону на пару см. Далі, підшипниками кріпимо валки до рами. Вони будуть крутитися на різних осях і з різною швидкістю.

Крок четвертий.

При однаковому діаметрі шерстенок треба зробити у валків діаметр різний. Що це дає? швидкість руху по колу буде різною. Для такого преса необхідний дерев’яний ківш, куди будуть завантажуватися ягоди винограду. Форму оберіть у вигляді піраміди.

Крок п’ятий.

Ківш ставимо на рейки рами. Рейки у нас повинні бути поперечними. Відстань між ковшем і валиком – мінімальне, краще, не більше сантиметра. Готово. Прийшов час закріпити рукоятку для обертання. З її допомогою і буде здійснюватися перемелювання і тиск соку.

Крок шостий.

Внизу конструкції ставимо посудину для збору соку.

Ягоди вантажимо в ківш, звідти вони сипляться на валки. Обертаємо рукоять, ягоди мелятся і давляться, поки не вийде пюре.

Крок сьомий.

Ягоди знімаємо з грона. Гарненько промиваємо під струменем води. І тільки потім завантажувати в прес. А коли сік готовий, прес промиваємо водою і висушуємо м’яким рушником або серветкою. Якщо за ним належним чином не доглядати, деревина просто почне гнити.

Наші контакти:

Призначення преса.

Прес ручний гвинтовий сзр-01 призначений для віджиму соку з ягід (винограду та ін.), фруктів (яблука, груші і т. Д.) і овочів домашніх і підсобних господарствах.

Особливості конструкції.

Рама преса сзр — 01 виконана зі звичайної (чорної) сталі і для захисту від корозії пофарбована «молотковою» емаллю.

Корпус преса для винограду сзр — 01 і тарілка для збору соку виконані з легованої (нержавіючої) сталі.

Гвинтовий механізм преса і поршень виконані зі звичайного металу. Під час експлуатації на поршень преса сзр-01 інструкцією наказано надягати поліетиленовий мішок.

Конструкція преса спроектована так, що при віджиманні сировина і віджатий сік стикаються тільки з елементами з нержавіючої сталі, що дозволяє зберегти первинний смак і чистоту готового продукту.

Особливості застосування.

Прес не електрична соковижималка. Не варто розраховувати, що заклавши корпус до країв ягодами, ви за один мах вичавіть все до краплі, це не так.

Після початку віджиму за перший підхід ви зробите лише кілька оборотів, після чого опір ягід сильно збільшиться. Замість збільшення важеля, напруги останніх сил або виклику помічника необхідно просто дати соку стекти, після чого тиск ослабне і з’явиться можливість продовжити віджимання. Час повного проходу поршня, при повному завантаженні преса, може скласти від 5 до 10 хвилин.

Прес необхідний більш для якості віджиму, ніж для швидкості.

Допоміжні аксесуари.

Для дотримання технології, запобігання розповзання мезги через отвори корпусу і фільтрації соку під час віджиму, для преса сзр-01 використовується лляний мішок моделі мв560 .

Переваги:

  • екологічність. сировина і віджатий сік стикаються тільки з елементами з нержавіючої сталі.
  • висока надійність. простота-запорука надійності.
  • компактність. невеликий розмір і мала вага конструкції преса при збереженні високої продуктивності.
  • простота в експлуатації. легко розбирається. Легко миється.
  • доступність витратних матеріалів. на нашому складі завжди є запас витратних матеріалів на прес сзр-01 марки «фермер» см. Вкладку запчастини

Технічні характеристики:

прес гвинтовий сзр-01
Гайку при бажанні зможе кожен. Необов’язково володіти зварювальним апаратом, будь-яку конструкцію можна відтворити в дерев’яному виконанні за допомогою звичайних садових інструментів.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Для виготовлення домашнього преса з інструментів будуть потрібні ножівка по дереву і металу (або болгарка), зварювальний апарат, викрутки, плоскогубці, молоток. Що стосується матеріалів, то в хід йдуть в основному наступні:

  • металевий швелер;
  • дерев’яні бруски, рейки, дошки;
  • саморізи, болти і гайки;
  • бак або бочка, сталевий лист з нержавіючої сталі;
  • верстачний гвинт і гайка, вентиль, різьбовий стрижень або домкрат – в залежності від обраної конструкції;
  • міцна тканина з хорошими дренажними властивостями для мішечків під яблука: бязь, бавовна, джутова мішковина, льон.

Дерев’яні елементи краще виконувати з дуба, берези або бука, оскільки матеріали з біологічно активних порід дерев (ялина, сосна) можуть змінити смак соку.з дсп дренажні решітки не робити ні в якому разі: в продукт буде потрапляти дрібний пил, просочена фенолформальдегідним клеєм.

типи конструкцій: схеми і креслення

Головне в пресі-міцна основа і робочий механізм.

Принцип роботи апарату:

  • пошарово через дренажні решітки укладається підготовлену сировину для віджиму (подрібнені яблука) в тканинних мішках;
  • за допомогою механізму зверху опускається гніт і тисне сік.

Хороший прес вичавлює 65-70% соку, залишаючи майже сухий макуха. Зробити такий своїми руками цілком реально.

Конструкції саморобного преса розрізняються за принципом дії основного механізму:

  1. гвинтовий .
  2. на основі домкрата: механічний і гідравлічний.
  3. комбінований .

В основній масі конструкцій тиск виявляється зверху, але в комбінованому варіанті стиснення йде за двома напрямками: за допомогою гвинтового механізму зверху і гідравлічного домкрата знизу.

Прес для віджиму соку складається з наступних частин:

  • стійка станина ;
  • чотирикутний або циліндричний корпус , всередині якого складаються мішки з шинкованими яблуками;
  • дерев’яні решітки , якими перекладаються мішки, щоб не розповзалися;
  • поршень-гне т, безпосередньо чинить тиск на макуху;
  • підп’ятник для домкрата;
  • робочий механізм: гвинт з рукояткою, механічний або гідравлічний домкрат;
  • чаша-піддон .

Основний корпус може бути:

  • одинарним перфорованим: сік через отвори буде стікати по стінках і через днище в піддон;

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

  • подвійним: на перфорований металевий циліндр одягається суцільний кожух трохи більше діаметром;
  • у вигляді суцільного металевого корпусу з одним зливним отвором знизу;
  • зібраний з дерев’яних рейок, з’єднаних обручами , − бочка. Стінки при цьому виконують функції дренажної решітки.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Корпусу взагалі може не бути-просто піраміда з дерев’яних рамок-решіток в підносі з гирлом внизу, під яку підставляється ємність для соку.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Дана конструкція просто і швидко монтується. Для нижньої плити можна взяти шматок стільниці, наприклад.

черв’ячний механізм або гідравлічний домкрат: що вибрати?

Гвинтовий (черв’ячний) механізм в пресі реалізовується у вигляді великого гвинта (різьбової осі) з гайкою або механічного домкрата. Останній варіант набагато простіше — можна купити в магазині запчастин або дістати з багажника автомобіля, не буде потрібно нічого шукати, підганяти, виточувати і зварювати.

Конструкції на основі гідравлічного домкрата значно продуктивніше (зусилля від 1т), ніж механічні, і вимагають мінімум трудовитрат з боку людини. Пляшкові гідравлічні домкрати дають можливість віджимати сік швидко і в великих обсягах. Вони зручно вписуються в будь-яку конструкцію.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Можна сконструювати прес зі знімним механізмом, тоді не доведеться спеціально купувати домкрат, а можна скористатися черговим в багажнику. Адже урожай яблук буває хорошим не щороку.

виготовлення преса своїми руками

Пресу потрібна стійка міцна опора-станина . Найпростіше-це зібрати її з дерев’яних брусків за допомогою гвинтів. Для виготовлення металевої станини потрібно зварювальний апарат і швелер.

Розміри рамки залежать від діаметра робочого корпусу або параметрів дренажних решіток. Тому, якщо планується корпусні конструкція, то підготувати ємність потрібно заздалегідь.

найпростіший рамковий прес з черв’ячним механізмом

Зварюється стійка конструкція . По центру верхнього швелера вирізається отвір під гайку гвинта (можна використовувати старий верстачний або замовити у токарів). Гайка вваривается в рамку.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Потім збирається дерев’яна дренажна решітка , яка являє собою два шари рейок, набитих перпендикулярно один одному. Товщина рейок — не менше 20 мм. Також необхідно встановити підставку з брусків. На верхню дошку кріпиться фіксатор для давить частини гвинта – будь-яка відповідна за формою металева деталь (можна посадити на епоксидний клей).

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Піднос робиться з листа нержавіючої сталі, в передній частині вигинається носик-стік. Залишається підставити каструлю або іншу ємність. У підсумку виходить прес.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Станина для гідравлічного преса збирається за тим же принципом, як і для гвинтового. В якості корпусу найпростіше взяти вже готову металеву або дерев’яну бочку . У самому низу вирізається отвір і обладнується зливним носиком.

Якщо дерев’яна бочка не зовсім герметична – навіть добре. Сік буде зливатися відразу за кількома напрямками, в результаті все одно виявиться в піддоні. На таку конструкцію зверху краще надіти пластиковий кожух побільше діаметром, щоб не було бризок.

Дерев’яний корпус можна зробити самостійно:

  1. знадобиться: кілька рівних за розміром дощечок (можна паркетних), дві смуги з нержавіючої сталі і саморізи з антикорозійним покриттям.
  2. дошки зверху і знизу прикручуються саморізами до смуг на відстані приблизно 10 мм.
  3. смуги з дошками згинаються у вигляді кола , кінці смуг скріплюються болтами.
  4. в якості піддону може бути відповідна по діаметру пластикова миска з вирізаним внизу зливом для соку.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Ще один важливий елемент-упор для домкрата . Зазвичай робиться з дерева: потрібно збити рейки і вирізати з отриманого полотна коло трохи менше діаметра робочого корпусу. Можна за допомогою болгарки випиляти опору з листа нержавійки.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Дренажні прокладки робляться також, як в описі для гвинтового преса , але їм надається кругла форма.

В результаті повинна вийти конструкція приблизно як на фото.

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

підготовка сировини

Принцип віджиму яблучного соку простий-чим дрібніше порубано сировину, тим більше продукту вийде на виході. Найкраще використовувати спеціальний подрібнювач (дробарку), оскільки дрібно порізати кілька відер яблук вручну теоретично можливо, але фактично важко реалізовано. Електром’ясорубка для великих обсягів теж не варіант: реве, виє, гріється, в результаті може і згоріти. Відповідну дробарку теж можна зробити самостійно.

найпростіша конструкція саморобної дробарки

З вологостійкої фанери або листової нержавіючої сталі злегка на конус монтується глибокий бункер. До нього для стійкості знизу кріпляться два бруска. У нижню частину ємності врізається дерев’яний валик (краще з бука) з накрученими по спіралі саморізами. Як барабана можна використовувати звичайну кухонну качалку . Вісь обертання валика виходить назовні, в нього вставляється дриль і починається процес.

Деякі просто дроблять яблука у відрі за допомогою будівельного міксера.

процес віджиму соку з яблук в домашніх умовах

Після того, як сировина підготовлено, воно розкладається по матерчатим мішечках або загортається в шматки тканини за принципом конверта . Далі згортки укладаються в ємність, кошик або просто на дно конструкції пошарово через дренажні решітки. Поміщається приблизно 3-4 пакети. Зверху опускається гніт, сік стікає в піддон. Коли процес віджимання закінчений, виймається мезга, завантажується наступна партія.

Залишився макуха після якісного тиску зазвичай дістається сухим і спресованим в «таблетки» (фото 16).

Важільний прес для віджиму яблук. Преси для віджиму соку з яблук, винограду, фруктів і ягід: види, виготовлення своїми руками

Вичавки краще утилізувати в компостну купу. На такому матеріалі дуже добре розмножуються черв’яки, створюючи цінне для городу добриво.

Отриманий сік можна не тільки пити свіжим, але і зробити заготовки на зиму:

  • пастеризований закатаний сік;
  • яблучне вино декількох видів;
  • яблучний сидр .

Яблука — дуже цінний для здоров’я продукт . Закопувати і віддавати сусідським хрюшкам надлишки врожаю вкрай необачно і марнотратно. Спорудивши пару нехитрих пристосувань, можна швидко і просто переробити всі фрукти. А взимку так приємно буде діставати з льоху або холодильника корисні і смачні бурштинові напої!