Бешбармак-forever

10

Проживши більше півстоліття в казахстані, було б непробачно не розповісти про національну страву казахів – бешбармак. Це дивно ситне, смачне і незвичайне блюдо завоювало серця і шлунки, мабуть, всіх жителів нашої країни.

І в нашій родині бешбармак – завжди був на почесному місці, і рецепт його приготування дуже давно освоєний. Хоча наш бешбармак-це наша адаптована версія. Це майже так само, як плов-скільки людей стільки і рецептів.

Якщо просто охарактеризувати це блюдо – то це жирний м’ясний бульйон з тонкими шматочками прісного тіста і великою кількістю рубаного м’яса, приготований особливим чином і подачею. для казахів-це, звичайно, культова страва. І народження дітей, і весілля, і ювілеї, і зустріч гостей – завжди, коли організовується той, на столі буде стояти бешбармак. Готують казахи його в основному з м’яса баранини або конини, рідше з яловичини. Разом з м’ясом можуть бути відварені напівфабрикати (делікатеси) з конини (кази, шужук, жал, жай) і картопля.

Ну і перекладається назва цієї страви – «п’ять пальців», це має на увазі, що їли в стародавні часи бешбармак руками. Ось на цьому, мабуть, закінчу коротеньку характеристику страви і перейду до процесу приготування. Обмовлюся: мій рецепт – адаптована версія, хоча основні моменти готування і подачі дотримані.

Інгредієнти

для бульйону

  • м’ясо — 2-3 кг яловичини (у мене – грудинка, хребтова частина, лопатка. М’ясо повинно бути з жиром)
  • цибуля-3-4 цибулини
  • морква, корінь селери, петрушки
  • сіль

для тесту

  • яйця-2 шт.
  • борошно — 0,5 кг
  • рослинна олія-1 ст. Ложка
  • вода — 3 ст. Ложки
  • сіль

Приготування

Процес приготування цієї страви нешвидкий, трудовитратний, але результат того вартий. Отже, надихаємося і починаємо. м’ясо ретельно миємо, наливаємо у велику каструлю воду (у мене на це кількість м’яса – 5-літрова каструля), опускаємо цибулю, моркву, коріння селери і петрушки. Починаємо варити бульйон. при закипанні піну обов’язково ретельно знімаємо, нам потрібно отримати виключно прозорий бульйон. Після закипання вогонь на плиті зменшуємо до самого малого і варимо бульйон 2,5-3 години.

В цей час готуємо тісто для коржів (соковитіше). Зараз у продажу є готові соковиті для бешбармака хорошої якості. І найчастіше господині перестали робити своє тісто, все-таки готові соковиті полегшують процес готування. Але зі своїми смачніше.

Два яйця розбиваємо, солимо, додаємо три ложки води (краще трохи охолодженого бульйону), ложку рослинної олії, розмішуємо, додаємо борошно і замішуємо тісто, трохи слабкіше, ніж на пельмені. Даємо тесту відлежатися. після цього розгортаємо тісто як на локшину. Але коржі повинні бути готові до того моменту, коли бульйон зварений і м’ясо готове. Інакше тісто пересохне, а цього допускати не можна. повертаємося до бульйону. Коли м’ясо зварилося, у нас повинен вийти бульйон з шаром жиру на поверхні, дуже ароматний. починаємо підготовку до подачі страви.

1. Витягуємо м’ясо в чашку злегка охолодитися.

2. З бульйону знімаємо ложкою шар жиру в тарілочку, він нам стане в нагоді в подальшому.

3. Ріжемо 2-3 головки цибулі кільцями або півкільцями, не обов’язково тонко, складаємо в невелику каструльку, круто солимо, заливаємо бульйоном і додаємо частину жиру — до рівня цибулі і даємо трохи протомитися на дуже слабкому вогні. Важливо-цибулю не перетримати, не переварити. 4. Частина бульйону проціджуємо в окрему каструлю.

5. Охолоджене м’ясо ріжемо на шматочки, складаємо окремо в каструлю, заливаємо бульйоном і знову ставимо підігріти на вогонь. все підготовлено для складання страви на стіл: бульйон, м’ясо, цибуля, жир. тепер черга відварювати коржі. Їх можна відварити як у звичайній воді, так і в бульйоні. Ми відварюємо у воді з невеликою кількістю рослинного масла і сіллю. Зварені коржі відкидаємо на друшляк.

Подача

Для подачі потрібно плоске блюдо — його розмір залежить від кількості підготовленого бешбармака. Викладаємо спочатку відварені соковиті, поливаємо трохи гарячим жиром. зверху-м’ясо, на м’ясо цибулю, поливаємо ще раз жиром з бульйону. У піали або невеликі чайні чашки наливаємо бульйон (сурпу). Можна додати перець і посічену зелень. коли в будинку готується бешбармак-це завжди маються на увазі, що за столом збереться вся сім’я або завітають гості. Бешбармак виставляється на середину столу, всі збираються навколо цього незрівнянного страви… беремо на вилочку-шматочок м’яса з соковитим і цибулькою, відправляємо всю цю смакоту в рот, жуємо і насолоджуємося… Не забуваємо сьорбати сурпу з піалушки … Мммм…