Загальні коліформні бактерії в питній воді, що робити. Основи епідеміологічної безпеки питної води

61

Загальні коліформні бактерії в питній воді, що робити. Основи епідеміологічної безпеки питної води

Основи епідеміологічної безпеки питної води

Проблема забезпечення населення доброякісною питною водою, безпечною в епідемічному відношенні, є однією з найактуальніших проблем в системі охорони здоров’я. Для організації водопостачання та для пошуку родовищ різних вод необхідно проводити гідрологічне дослідження ( http://inbud.kiev.ua/geologiya/gidrogeologicheskie-issledovaniya/ ).

В останні роки з’являються дані, що свідчать про недостатню надійність контролю якості води щодо виявлення мікробного забруднення. Це пов’язано з низкою причин. Введення показників загальні коліформні бактерії (окб) і термотолерантні коліформні бактерії (ткб) замість бактерій групи кишкової палички (бгкп) різко знизило епідемічну і санітарно-гігієнічну надійність контролю, так як індикація за принципом використання тільки лактозного ознаки виключає з обліку широкий спектр умовно-патогенних і патогенних бактерій. Більш того, при хлоруванні водопровідної води лактозний ознака (ферментація лактози) взагалі перестає працювати, в результаті чого відсоток обліку виросли колоній різко знижується, а аналізовані проби води оцінюються як «чисті» і безпечні в епідемічному відношенні.

Ознака ферментації лактози — один з найбільш лабільних в таксономії сімейства enterobacteriaceae. Мабуть, у зв’язку з тим, що ферментація лактози не є основною ознакою сімейства, він схильний до більшої мінливості під впливом факторів навколишнього середовища і знезаражувальних агентів в порівнянні з оксидазной активністю і ферментацією глюкози. Роботами вітчизняних дослідників, виконаними в натурних умовах на 9 водопровідних станціях, що здійснюють забір води з поверхневих джерел, встановлено, що близько 30% штамів коліформних бактерій втрачали здатність ферментувати лактозу до кислоти і газу при хлоруванні і, отже, не визначалися встановленими методами.

Є дані про зміну лактозного ознаки коліформних бактерій в підземних водах.

У зв’язку з переходом практики санітарно-гігієнічного контролю об’єктів навколишнього середовища на нові критерії оцінки якості і необхідністю їх гармонізації з міжнародними підходами, потрібне подальше вдосконалення існуючої методичної бази контролю за циркуляцією збудників інфекцій бактеріальної природи та їх індикаторів у водних об’єктах, у напрямку підвищення чутливості, точності, експресності, епідемічної надійності методів, їх відповідності міжнародним стандартам.

Термотолерантні коліформні бактерії, що це таке. Бактерії в нашій воді

Бактерії в нашій воді — це небажане явище з ряду причин, які ми розглянемо далі. Бактерії в цілому визначаються за допомогою мікробіологічного аналізу води, і виражаються загальним мікробним числом (омч) з одиницею виміру «колоній утворюють одиниці» (colony forming units — cfu англійською мовою).загальне мікробне число відображає загальний рівень вмісту бактерій у воді, а не тільки тих з них, які утворюють колонії, видимі неозброєним оком на поживних середовищах при певних умовах культивування.бактерії в цілому, виражені загальним мікробним числом, включають кілька груп і підгруп бактерій.це: — коліформні бактерії (в тому числі термотолерантні).- сульфитредуцирующие клостридії.до речі, в мікробіологічний аналіз води входить і визначення вірусів (коліфаги, віруси, які пригнічують бактерій), і визначення паразитів (наприклад, лямблій).пара слів про клостридій. Клостридії — це своєрідний еталон. Вони дуже живучі, або якщо по-науковому, стійкі до знезараження, що робить їх своєрідним показником – відсутні клюстридии, відсутні і інші, навіть більш небезпечні мікроорганізми. І, нарешті, звернемо увагу на найбільш поширений показник-на коліформні бактерії як один з каменів спотикання при мікробіологічному аналізі води.камінь спотикання, до речі, полягає в тому, що часто вважається, що це хвороботворні бактерії, і якщо ковтнути такої водички, то дезінтерія або холера починається майже відразу. Але по відношенню до коліформних бактерій це не зовсім так. Згідно з визначенням зі словника.коліформні бактерії — це бактерії групи кишкової палички (бгкп, також називаються коліморфними і коліформними бактеріями) — умовно виділяється за морфологічними і культуральними ознаками група бактерій сімейства ентеробактерій, використовувана санітарної мікробіологією в якості маркера фекальної контамінації.на нормальній мові це означає, що всі бактерії, схожі чимось на бактерію «кишкова паличка» (escherichia coli, по імені теодора ешеріха; скорочено e. Coli), об’єднані в одну групу, названу «коліформні бактерії», тобто, бактерії, схожі на «e. Coli». Крім того, коліформні організми є зручними мікробними індикаторами якості питної води і в цій якості застосовуються вже багато років. Пов’язано це, в першу чергу, з тим, що вони легко піддаються виявленню і кількісному підрахунку.термін » коліформні організми «(або» коліформні бактерії») відноситься до класу грамнегативних бактерій, що мають форму паличок, в основному живуть і розмножуються в нижньому відділі травного тракту людини і більшості теплокровних тварин (наприклад, домашньої худоби і водоплавних птахів). Отже, в воду вони потрапляють, як правило, з фекальними стоками і здатні виживати в ній протягом декількох тижнів, хоча і позбавлені (в переважній більшості) здатності до розмноження.відповідно, якщо дані бактерії знаходяться в питній воді, то це означає, що є ймовірність забруднення води стічними водами.ну і по-друге, якщо серед коліформних бактерій є вірулентні штами (хвороботворні різновиди) бактерій, то можливо і виникнення захворювань. Крім того, серед коліформних бактерій часто визначається ще одна група — термотолерантні коліформні бактерії. Це бактерії, які схожі на «кишкову паличку», і здатні перетравлювати їжу при більш високих температурах (44 — 45 ос) і включають власне рід escherichia (більш відомий як e. Coli) і деякі інші.термотолерантні коліформні бактерії виділяються в окрему підргуппу в мікробіологічному аналізі, оскільки свідчать про недавнє фекальне забруднення. Крім того, їх відносно просто визначити.як би там не було, будь-який підвищений вміст бактерій у воді-це тривожна ознака, і при його появі потрібно щось робити з водою.тому можна зробити висновок: бактерій не повинно бути у воді не тільки тому що вони можуть привести до хвороб, а й тому що вони — індикатор забруднення води побічними продуктами (наприклад, занадто багато органіки, фекальні води і т.д.). Іншими словами, ці дані не мають великого значення для виявлення фекального забруднення і не повинні вважатися важливим показником при оцінці безпеки систем питного водопостачання, хоча раптове збільшення числа колоній при аналізі води з підземного вододжерела може служити раннім сигналом забруднення водоносного горизонту.відповідно, бактерії в нашій воді-це не те, що там повинно бути.

Термотолерантні коліформні бактерії у воді, що це означає. Відповідають експерти:

Термотолерантні бактерії-це підгрупа коліформних бактерій-тобто, це бактерії, схожі на кишкову паличку і синтезують їжу при 40-50 градусах цельсія.загальні коліформні бактерії — це група бактерій, які за формою (і деякими іншими ознаками) схожі на бактерію «кишкова паличка».самі по собі дані бактерії живуть, зокрема, в кишечнику людини і тварин. Тому їх дуже багато в фекальних водах. Отже, даних бактерій не повинно бути в воді не стільки тому що вони можуть привести до якихось хвороб, а й тому що вони-індикатор забруднення води побічними продуктами (наприклад, занадто багато органіки, йде підмішування фекальних вод і т.д.).отже: — для миття посуду та інших технічних потреб воду використовувати можна.- їсти їх також можна-якщо не страшно.- видалити їх дуже просто — знезаражуючи воду тим чи іншим способом, який доступний і який подобається (зворотний осмос, ультрафіолет, ультрафільтрація, реагенти, кип’ятіння, народні засоби і т.д.).залізо нормується виключно за органолептичними показниками. Так що якщо вид, запах (і смак) залозистої води вас не бентежать, то її також можна спокійно використовувати без будь-якої шкоди для здоров’я.з приводу виживання при кип’ятінні: при настанні несприятливих умов бактерії маютьНайцікавішою особливістю-вони можуть утворювати суперечки. Тобто, капсулюватися, припиняючи життєдіяльність і утворюючи дуже міцну захисну оболонку. А при настанні умов нормальних вони знову оживають. Крім того, якщо кип’ячена вода хоч трохи постояла без кришки і охолола, то в неї налетіло неміряно бактерій з повітря. Можливо, в самій ємності з водою були мікроорганізми. Або хтось випадково туди помістив палець. Або ковтнув з цієї ємності. Або ємність була доставлена в санстанцію не через 2 години після відбору, а через день. Загалом, з цього приводу можуть бути лише здогадки.