Часник в золі: перевірений спосіб збереження врожаю в погребі і на кухні

14

Велика кількість золи в розпорядженні дачника – велика удача. Вогнетривкий залишок або попіл, отриманий в результаті спалювання необробленої деревини, опалого листя, бадилля садово-городніх рослин та іншого рослинного сміття, повсюдно використовується на дачній ділянці в якості ефективного і абсолютно безкоштовного калійно-фосфорного добрива з мікроелементами.

Користь золи для збереження врожаю

Але не всім городникам відомо, що золу можна застосовувати в якості відмінного консерванту при зберіганні зібраного на присадибній ділянці врожаю коренеплодів, зокрема, картоплі, часнику і цибулі. Продукт має виражену лужну реакцію і володіє потужними протигрибковими і антибактеріальними властивостями. При контакті бульб або цибулин з попелом гине велика частина фітопатогенів.

Саме тому щасливі власники лазні на ділянці, в розпорядженні яких накопичується велика кількість золи, можуть сміливо використовувати її для тривалого зберігання часнику і в погребі, і на кухні.

За відгуками дбайливих господарів, в золі можна зберегти свіжими цибулини озимого і ярого часнику. Зимовий часник, прибраний в середині літа і якісно просушений, залишиться соковитим до середини зими. Весняний же часник, викопаний на початку осені, не всохне і не згниє аж до майбутнього літа.

Такі показники лежкості спостерігаються при зберіганні часнику, пересипаного золою, в обладнаному системою вентиляції овочесховище (льох, підвал, підпіл) при низьких температурах. Трохи менше зберігається часник в золі при збереженні теплим способом, наприклад, в умовах міської квартири.

Спосіб закладки цибулин на тривале зберігання

Підготуйте цибулини, висушивши їх в добре провітрюваному приміщенні протягом місяця. Ображати стебла, залишивши пеньки 1-2 см, якщо сушили часник в пучках або косах.

Видаліть відшаровуються покривні луски з присохлої на них землею.

Часник для закладки повинен мати щільну (не розтріскану) лушпиння, характерного для сорту кольору, наприклад, білого або фіолетового, чисту і суху.

Візьміть картонну коробку, засипте дно двосантиметровим шаром рослинної золи, покладіть часникові головки в один шар донцями вниз, і присипте їх шаром попелу так, щоб повністю закрити.

Покладіть часник в кілька шарів, останній з яких – зола. Поставте тару або в льох (температура від 0 до +3°c), або в комору (температура від +16 до +18°c).

Невелика кількість часнику, використовуваного для кулінарних цілей протягом осені і зими, можна зберігати в скляних банках. Принцип закладки в них головок такий же, як і в коробки. Для зручності зберігати таку тару можна прямо на кухні або стелажі.