Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

18

1 доброго часу доби, дорогі читачі цього блогу!

Як підготувати дерев’яну обробну дошку до експлуатації? чи багато хто задавався цим питанням?

Власний досвід і вивчення в інтернеті вельми суперечливої інформації з цього питання, спонукало мене до написання цієї статті.

Обробні дошки-це витратні матеріали. Умови експлуатації у них досить суворі за визначенням. Можна, звичайно нічого не робити і відразу пустити досочку в роботу. Але вона прослужить не довго, 6-12 місяців. А деякі якісні дерев’яні дошки коштують не дешево …

Багато хто з вас чули і читали про те, що дерев’яний посуд перед використанням слід просочити рослинним маслом. Найчастіше рекомендують соняшникову, оливкову, лляну, пальмову, виноградних кісточок, конопляну, тикову тощо.

Хочу застерегти всіх, хто хоче скористатися даним способом!

Просочення дерева рослинним маслом — це один з найдавніших способів його обробки. Так робили споконвіку, але цей спосіб має два істотні недоліки для сучасного жителя мегаполісу.

Справа в тому, що рослинні олії

Досить довго сохнуть і зберігають плинність, «забруднює» інші предмети, з якими стикаються;

Масло в порах деревини згіркне, і виріб отримає багатий, але неприємний букет запахів, від яких позбутися практично неможливо.

Отже, для збільшення терміну служби, підвищення стабільності дошки, захисту від бактерій і додання красивого зовнішнього вигляду обробні дошки рекомендують обробляти мінеральним маслом. мінеральне масло є продуктом переробки нафти, не має ні смаку, ні запаху.

Придбати мінеральне масло, придатне для харчових цілей можна в магазинах, що торгують дерев’яними обробними дошками, бачила в ікеа. Але найдоступніше всім мінеральне масло продається в кожній аптеці – це вазелінове масло.

Отже, приступимо! дошку миємо й просушуємо. Проведіть по дошці рукою, якщо вона здається шорсткою, обробіть дошку дрібним наждачним папером №№ 600, 400.

Мінеральне масло слід просто налити на поверхню обробної дошки і розтерти по всій поверхні м’якою тканиною або рукою. Обробити необхідно всі поверхні дошки, включаючи бічні. Не бійтеся» перелити » масла – деревина вбере стільки, скільки потрібно.

Нову дошку треба обробити кілька разів (від двох до п’яти з перервою близько 6 годин між обробками). Чи не вбралося в завершальному шарі масло приберіть паперовим рушником.

Можливо після першого шару масла піднімуться волокна дерева. Проїдіться по ним дрібним наждачним папером №600-400.

Більш просунутий і» довгограючий » метод обробки дошки-покриття сумішшю вазелінового масла і бджолиного воску. Готуємо суміш на водяній бані: нагріваємо вазелінове масло, в нього кладемо шматочки бджолиного воску в пропорції 1частина воску/4 частини масла.
Суміш охолоджуємо і наносимо на дошку з усіх боків пензлем або ганчірочкою, поліруємо сухою чистою тканиною.
Купити натуральний віск можна у знайомих пасічників, на ринках, де торгують медом, в інтернет-магазинах, що продають компоненти для миловаріння і косметики.

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Приблизно 3 рази на рік, просочення досочки мінеральним маслом необхідно повторювати. Обробляти таким чином можна будь-яку дерев’яну посуд. Тому куплене вами маслечко не пропаде даром.

На закінчення хочу порадити тим, кому здається складним описаний мною спосіб, нововведення — прості гнучкі обробні дошки з силікону. Вони легкі, не ковзають, добре миються, не вбирають запахи, не фарбуються від соку фруктів і овочів, не туплять ножі. Їх зручно зберігати — просто звернувши в трубочку. Часто їх називають не дошками, а обробними килимками.

Силіконові обробні килимки дуже зручні для приготування самих різних страв; ідеальні для розкочування і оброблення тіста.

Миють їх теплою водою з рідким миючим засобом вручну з м’якими губками; не можна використовувати абразивні миючі засоби. Всі вироби з силікону можна мити в посудомийній машині. Вони витримують температуру від -40 до +230 градусів.

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Кухонні дошки — така незамінна начиння на кухні. Чи приділяємо ми достатню увагу такому важливому питанню, як догляд за обробною дошкою?

Навіщо за нею доглядати? — струсив крихти, ось і все. У кращому випадку-злегка сполоснув під краном або з гуртки. Ми, напевно, не одного разу спостерігали таке у когось в гостях (тут ми іноді можемо наморщити ніс і подумати: «ось грязнуля», або: «сюди я більше ні ногою»). А часом і самі можемо поспішити, чого гріха таїти. То не вимиємо дошку ретельно (потім помию), то переплутаємо — використовуємо не за призначенням, а то і зовсім дошка на кухні всього одна для будь-яких приготувань.

Звичайно, було б правильно, якби обробних дощечок було кілька. Необхідно мати різні кухонні дошки: для тіста, для сирих і варених риби, м’яса і овочів, для ковбас і сирів, для хліба, для цибулі та часнику, для пряних трав. Але це зовсім інша розмова. Тут вже кожен вирішує сам-яких, навіщо і скільки їх потрібно.

А ось як доглядати за ними? виявляється, ігнорування даного питання часом загрожує неприємними наслідками, особливо в жарку пору і в свята. Треба берегти себе і сім’ю. Здавалося б-дрібниця, але ми щодня користуємося даної начинням і це важливо для нашого настрою і здоров’я.

У кухонні брудні і, особливо, вологі, дошки, як і , поселяється багато всякої нечисті, яка множиться і множиться.

Дерев’яні дошки по праву вважаються гігієнічніше всіх інших, але за ними потрібно вести особливо ретельний догляд, починаючи з моменту придбання. Фахівці радять відразу ж обробити їх гарячим (70-100 градусів) харчовим мінеральним або вазеліновим маслом (аптечним), попередньо злегка зачистивши дрібним наждачним папером, якщо поверхня не зовсім гладка.

Будь-які жири, вершкове або рослинні масла, за винятком лляного, не радять використовувати для цих цілей, щоб згодом, прогоркнув, вони не псували смаку і запаху готуються продуктів. А про технічні маслах і мови бути не може.

Слід змочити бавовняний тампон гарячим маслом і змастити обидві поверхні і торцеву частину дощок, як слід просочуючи їх. І даний «тренінг» необхідно повторити кілька разів через кожні пару годин.

Надалі бажано періодично повторювати дану процедуру, зачищаючи при необхідності поверхню дрібним наждачкою і знову змащуючи гарячим мінеральним маслом. Але необхідність даного дійства залежить від навантаження на цей предмет. Одна справа, коли людина живе один, та готує мало, а інше — велика сім’я і багато готують. Ну а в ресторанах-то піди свої способи і терміни обробки існують.

Я, по правді кажучи, користуюся старим сільським способом — скоблю ножем, мою ретельно, а ще ретельніше просушую. А потім вже знову натираю своїм улюбленим маслом-лляним. Правда, дуже рідко, і не так ретельно, як в перший раз, після покупки.

Для того, щоб ваші дерев’яні кухонні дошки служили вам вірою і правдою багато років, красиво виглядали і були захищені від попадання бактерій всередину, будьте готові витратити на їх первісну обробку щонайменше півдоби. Але зате ви залишитеся дуже задоволені результатом своєї праці.

Особисто я втираю масло чистими руками. Мені так приємніше — дерево відчути і масаж долонь зробити. Отру міцніше і займаюся своїми справами. Пішло в перший раз, в цілому, більше доби, але зате я над ними не стояла, як прив’язана, а проводила дану операцію спільно з черговою мийкою посуду, або біля екрану монітора, переглядаючи цікавлять мене програми.

Дерев’яні дошки, на відміну від інших, хороші тим, що самі досить добре «вміють боротися» з шкідливими бактеріями. Але тим не менш, після обробки сирих м’яса і риби слід особливо ретельно їх очищати.

Бамбукову, кам’яну, скляну, пластикову або фанерну обробні дошки після використання слід промити гарячою водою з милом, попередньо видаливши з них залишки продуктів, протерти і гарненько просушити. А дерев’яну дошку не завадить ще й окропом після миття ошпарити.

Не можна тримати дошки мокрими або мити їх в посудомийній машині. Сушити і зберігати дощечки слід у вертикальному положенні і не впритул один до одного. Під ними теж завжди має бути сухо. А то дивишся інший раз-прекрасна річ, піднімаєш, а внизу-шар цвілі.

Всі кухонні дошки дуже добре періодично обробляти розчином оцту або лимонного соку, особливо після оброблення сирих або залишають запах продуктів. Я вважаю за краще прибирати рибний запах або 9%-оцтом, або розрізаним навпіл лимоном.

Ще можна прибрати неприємні запахи сіллю. Правда, тут думки розходяться- сухим способом або мокрим. Я відразу натираю, коли мою. Мені лінь повертатися до цього повторно, та й не зовсім зрозуміло — сіль витягує залишки вологи з дошки або, навпаки, притягує до неї з повітря. При бажанні можете подискутувати з даного питання, може і я розуму-розуму навчуся.

Я якось довго не наважувалася викинути свою дуже красиву керамічну дошку-подарунок. Але набралася сміливості і викинула одного разу. Не люблю даремні речі.

Звук ножа по кераміці дратував всю сім’ю, з цієї ж причини і скло не люблю. А поводитися з нею доводилося дуже обережно, щоб не розбити або скол не зробити. Вона скоріше для тих, хто не поспішає ніколи. Більше для краси, ніж для використання.

Ось такими нехитрими способами можна перетворити свої незамінні обробні кухонні дошки в відданих вам на довгі роки помічниць, при цьому досить фактурно виглядають. І вам ніколи не доведеться їх недбало закидати в шафу, ховаючи від чиїхось оцінюючих поглядів. Навпаки, нехай стоять на виду і радують погляд.

Відео. Торцева обробна дошка. Обробка мінеральним маслом і бджолиним воском.

Матеріали по темі:

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Як повернути гроші за неякісний товар

Що робити, якщо куплена вами взуття не відповідає заявленій якості (виявилася підробкою/бракованою). Нещодавно я придбала класні білі туфлі-мокасини. Давно подібні купити хотіла. Нині…

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Правильний вибір. Як вибрати абрикоси. Відео

Як правильно вибрати абрикоси, жерделі, морелі. Про те, як не помилитися в якості абрикосів при покупці плодів і при зборі врожаю для…

Генеральне прибирання квартири. Поради та відео. Для ледачих?

Генеральне прибирання квартири або будинку-чи так це страшно і важко? милі дівчата і жінки, прошу не лякатися. У мене чудовий настрій…

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Хто живе в кухонних губках

Про вибір кухонних мочалок і про догляд за ними аналог живих морських губок — наші лазневі і кухонні губки. «працює» цей винахід…

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Як полоти бур’яни в городі в спекотне літо без дощів

Бур’ян допоможе врятувати урожай. Наш досвід. Про те, чи треба виривати в городі всю траву дочиста. Була у нас колись дача-развалюшка. Так, …

До запису «догляд за обробною дошкою-чи так це важливо» 35 коментарів

    Привіт, ірина олегівна. Ви запитували, що робити з нагородами сайту. Моя думка, що сайту від цього ніякої користі не буде. Адже нагороду дають безкорисливо. А в даному випадку нагорода супроводжується вимогою поставити зворотне посилання. Це вже не нагорода, а шантаж. Будете ставити посилання, значить будуть ще»нагороджувати». Я в цій грі не брав участь, мені ця затія не сподобалася відразу. Якщо хтось образився, ну що ж, кожному милий не будеш. Взагалі, чим менше вихідних посилань, тим краще. Як вчинити вам, це вирішувати тільки вам. Якщо чийсь сайт дійсно подобається, то чому-б і не поставити посилання.
    Елементарна річ-обробна дошка, а догляд за нею — ціла наука.

  1. Так, дерев’яні краще, безсумнівно, але тільки не щодо догляду за ними! простіше, якісніше і швидше обробити виходить керамічні, що не кажи. І безпечніше для здоров’я!

  2. Я з вами повністю солідарна. У мене кілька дощок: для хліба, для овочів, для ковбаси і сиру, для сирого м’яса і для риби. Завжди обдаю їх окропом і обробляю оцтом. Спасибі за цікаву статтю!

    Про обробку дерев’яних дощок лляною олією не чув, напевно тому — що завжди користувався пластмасовими.
    Їх, дійсно, є 4 штуки для різних продуктів.
    Дякую за статтю.

    Ірина, доброго часу доби! чудовий у вас сайт! у нас з вами багато спільного: я-студентка школи старап, жила на далекому сході в м.комсомольську-на-амурі 12 років, мої дідусь з бабусею жили в сибіру в м. Барабинске, на україні я жила в м. Кривий ріг 12 років. А зустрілися ми з вами в інтернеті при обговоренні статті.

    Як доглядати за обробними дошками: у мене дві дошки — одна строго для хлібобулочних виробів, друга для всього. Промивши дошку для всього гарячою водою, протираю слабким оцтовим розчином + трохи натираю морквини на тертку і пошоркав морквяної масою поверхню дошки, змиваю. Морква добре знищує будь-який запах.

    Свого часу, коли я купувала вершкове масло, я його розрізала на шматки і прокладала пластиками моркви, порізаної по довжині: знищує запах старого масла. Єдине, доводилося міняти скибочки масла кожні 4-5 днів. Зате у масла завжди був свіжий запах.

    Мене багато хто запитував, навіщо класти морквяні пластики, бери масла поменше, завжди можна купити свіже. Але я жила один час в таких умовах, що часто не наїздишся за покупками, ось і доводилося користуватися бабусиними порадами. Рада була познайомитися з вами. Успіхів вам і всього самого світлого і радісного.

  3. У мене 3 дерев’яні дошки. Окропом я їх ошпарюють і лимончиком протираю, але ось про масло — це для мене найбільша новина. І виявляється треба з дерев’яною дошкою цілий ритуал виконати (по іншому і не назвеш-стільки часу треба з нею поняньчитися!). Але так як виглядають вони у мене не кращим чином, то мабуть треба виділити для такої процедури спеціальний день. Нехай і у мене вони зафарбовуються!

    Здрастуйте, ірина!
    Напевно багато хто не думають, або навіть не замислювалися про те що обробна дошка вимагає не меншого догляду, ніж що-небудь інше.
    Тут писали про те що дуже зручні скляні, керамічні та пластикові дошки. Мені хочеться трохи засмутити тих хто писав про це. На жаль, це зовсім не так як ви вважаєте.
    У мене всього (поки) дві дошки, які я кожен раз мою (після оброблення будь-якого інгредієнта). Для продуктів не заморожених, а так само м’яса на кістці я найчастіше використовую керамічний ніж. У всіх інших випадках, тільки металевий.
    А тепер уявіть скляну або керамічну дошку і використання керамічного ножа. Що довше прослужить. Мінус на обличчя.
    До того ж природний (природний) матеріал все ж набагато краще. І повірте, догляд за ним не такий вже й трудомісткий.

Деревина-один з найбільш поширених будматеріалів в світі. Вона широко застосовується як для зведення будівель, так і для внутрішньої обробки, завдяки міцності, довговічності і чудовим естетичним характеристикам. Оскільки це натуральний матеріал, він схильний до біорозкладання під дією вологи і мікроорганізмів, тому важливо запобігти гнильний процес. Як і чим проводиться обробка деревини від гниття?

Причини гниття

Основний ворог деревини – це грибок, який викликає її гниття. «зараження» може статися в результаті неправильного зберігання і перевезення. Активне розмноження мікроорганізмів провокує цілий набір супутніх факторів:

  1. підвищена вологість повітря — до 90%.
  2. застій кисню.
  3. вплив вологи.
  4. перепади температур і промерзання.
  5. тривалий контакт з грунтом.

грибок на деревині

профілактика гниття деревини

Для запобігання появи цвілі ще до початку будівництва існує безліч профілактичних заходів. Оскільки вологість дерева після зрубу змінюється від сезону до сезону, сушити в природних умовах його необхідно мінімум 1 рік.

Виділяють ряд методів запобігання процесів біорозкладання і негативного впливу вологи:

  1. гідроізоляція.
  2. фарбування спеціальними складами.
  3. водонепроникність даху.
  4. тепло — і пароізоляція.

Фундамент під спорудження з дерева завжди повинен розташовуватися вище рівня грунту, також необхідно облаштовувати систему дренажу і вимощення. Сад біля будинку з високими деревами-погана ідея, оскільки вони будуть перешкоджати природному сушінню.

Також для профілактики гнильних процесів необхідно щороку оглядати будинок. Якщо виявлені ознаки грибка, матеріал варто взяти на пробу для визначення його вологості і щільності.

Профілактично заходи важливі, оскільки у деревини, ураженої грибком, знижуються багато фізичні показники: вона стає до 30 разів менш твердою, в 3 рази менш щільною. Все це призводить до перекосу віконних прорізів, зрушення стін, аж до розхитування конструкції.

Якщо ж біорозкладання почалося, його можна стримати за допомогою спеціальних засобів — як магазинних, так і народних.

Антисептики

Якщо цвіль вже з’являлася, то запобігти її розростання можна за допомогою антисептичних засобів. Вони пригнічують розмноження на дерев’яних поверхнях мікроорганізмів, які викликають гниття.

сьогодні в магазині зазвичай є що вибрати з антисептиків

При виборі конкретного засобу слід звертати увагу на такі показники, як можливу шкоду для людини і тварин,Антикорозійні властивості і вплив на якість дерева.

Всі антисептики умовно діляться на 3 групи:

  1. водорозчинні засоби.
  2. маслянисті.
  3. пастоподібні.

водорозчинні антисептики

Найпоширеніша просочення-фторид натрію. Його популярність пояснюється набором істотних плюсів:

  • висока ефективність;
  • хороша проникаюча здатність;
  • відсутність неприємного запаху.

Фторид натрію не погіршує естетичні властивості деревини і не викликає корозію деталей з металу, які з нею контактують. Для того щоб захистити дерево від гниття, також нерідко використовують ббк-3 і гр-48.

Ббк-3 – це розчин бури і борної кислоти. Він відносно безпечний для людей і тварин, а також має відмінну проникаючу здатність.

Гр-48-це препарат на основі пентахлорфенолу. Він захищає дошки не тільки від негативного впливу вологи і біорозкладання, але і від синяви.

Нерідко використовуються засоби, в складі яких присутній відразу кілька діючих речовин – наприклад, ххц на основі хромпіка і хлористого цинку. Однак ця просочення має 2 істотні мінуси: токсичність і можливість фарбування дерева.

маслянисті і пастоподібні антисептики

Маслянисті антисептичні засоби вважаються самими сильними в своєму роді. Вони застосовуються для захисту дерев’яних стін від негативного впливу вологи і грунту. Однак масляниста просочення володіє і двома серйозними недоліками: різким неприємним запахом і здатністю фарбувати деревину в темно-коричневий колір.

Пастоподібні антисептики складаються з трьох основних компонентів:

  1. водорозчинного антисептика.
  2. наповнювача.
  3. глини або бітуму в якості сполучної ланки.

Органічно розчинні антисептики — це засоби на зразок пл, що містять пентахлорфенол і нафтопродукти. Однак через високу токсичність використовуються вони рідко.

Застосування органічно розчинних антисептиків виправдано для обробки дерева при впливі вологи, щоб уникнути сушіння. Використовуючи ці засоби, необхідно подбати про індивідуальний захист: рукавичках і респіраторі.

як наносити просочення на деревину

Для того щоб обробити дерево антисептичним складом, використовують різні методи. Найбільш ефективним способом вважається занурення матеріалу в ванни з активною речовиною. Єдиний мінус методу — його дорожнеча.

Другий спосіб-просочення з використанням автоклавів. Цей метод заснований на впливі високого тиску, яке сприяє глибокому вбирання складу в матеріал.

Часто на дошки наносять спеціальні пасти – вони мають гарну проникаючу здатність і ефективно захищають матеріал від грибка. Нерідко антисептичні засоби наносять за допомогою валиків, кистей або просто розбризкують з пульверизатора.

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкоюнанесення антисептика за допомогою кисті, а також пульверизатора

Наносити склад завжди необхідно на суху поверхню, яка не була покрита лаком або емаллю, оскільки в цих випадках засіб не зможе вбратися.

Насамперед потрібно обробити ділянки, на яких вже почалося гниття. Зазвичай це торці будівлі і зрізи. Найкраще проводити процедуру при температурі від +20 до +25. Якщо ж температура опустилася нижче + 5, обробка антисептиком не дасть результату.

народні засоби для просочення

Якщо гнильний процес не встиг сильно розростися, запобігти подальшому руйнуванню дерева допоможуть народні засоби:

  1. силікатний клей.
  2. сода і оцет.
  3. розчин біхромату калію.
  4. мідний купорос.
  5. смола.
  6. сіль і борна кислота.

Найпростіший спосіб-застосування силікатного клею. Потрібно розвести його водою, а отриманий розчин нанести на ділянки, де спостерігається біорозкладання. Також можна обробити місця гниття содою, а зверху побризкати оцтом з пульверизатора.

Біхромат калію використовують, змішуючи в рівних пропорціях з сірчаною кислотою. Отриманим складом слід обробити не тільки дошки на вулиці, але і до 50 см грунтового шару.

Ще один ефективний підручний засіб для профілактики гниття деревини – мідний купорос. Для приготування складу беруть 100 г речовини на 10 л води.

Для зовнішньої обробки можна використовувати смолу, а також суміш з 1 кг солі і 50 г борної кислоти, які розмішують в 5 л крутого окропу. Такий склад необхідно нанести на деревину кілька разів, вичікуючи по парі годин, щоб засіб встигло вбратися.

обробка фінським методом

Фінський метод-це особливий спосіб обробки деревини для захисту від вологи і гниття. Знадобиться набір інгредієнтів:

  • сіль;
  • борошно;
  • вода;
  • гашене вапно;
  • залізний купорос.

Такий склад тримається на матеріалі дуже довго, не змиваючись водою. Незважаючи на безпеку способу, використовувати його рекомендується тільки для захисної обробки дерева, призначеного для парканів і дахів.

Перераховані інгредієнти необхідно змішати до консистенції, що нагадує сметану, причому основна частина суміші повинна базуватися на борошні і воді. Після ретельного перемішування склад слід трохи підігріти на слабкому вогні, а коли він стане теплим, потрібно швидко нанести його на дошки.

Після висихання першого шару необхідно обробити матеріал ще раз. Якщо склад до цього часу охолов, потрібно його ще раз підігріти.

При виборі обробки переважна більшість майстрів віддає перевагу складам з природних компонентів, в першу чергу масел. Існує безліч варіантів, ніж просочити нову дошку, але практика показує, що найбільш дієвим рішенням в цьому питанні є використання вазелінового масла, яке не складе труднощів знайти в аптеці.

Альтернативою вазеліновому маслу можуть стати рослинні аналоги, зокрема, горіхове або лляне масло. Але, незважаючи на екологічність і простоту такої обробки, з часом вона може передавати їжі, що контактує з дерев’яною дошкою, неприємний прогірклий запах. Покриваючи виріб лляним, вазеліновим або будь-яким іншим маслом, вам доведеться періодично оновлювати просочення, яка буде зношуватися в міру експлуатації дощечки.

Як обробити обробну дошку маслом?

Масло для просочення наносять на добре відшліфовану і висушену поверхню. Рівномірно розподіливши за допомогою кисті або тампона рясну кількість оздоблювального складу, йому дають можливість вбратися в структуру деревини (15-20 хвилин), після чого витирають надлишки, проводячи тампоном уздовж волокон.

Як мити обробну дошку покриту маслом. Догляд за обробною дошкою

Нову дерев’яну обробну дошку обробляють мінімум в два-три шари. Кожен свіжий шар масла наноситься після повного висихання попереднього. Це не дуже зручно, оскільки рослинних масел досить низька. Сушку дошки необхідно проводити в добре провітрюваному приміщенні.

Чи небезпечні для здоров’я інші оздоблювальні склади?

Це питання досі викликає палкі дискусії, незважаючи на те, що на нього вже давно дано однозначні і авторитетні відповіді. Для обробки дерев’яних виробів, що контактують з їжею, можна використовувати будь-які оздоблювальні склади, включаючи масляні, поліуретанові і нітроцелюлозні лаки, шеллачние покриття і лляну оліфу. Ці матеріали повністю нешкідливі для здоров’я, але лише після повного висихання. Це дуже важливий момент!

Перш ніж починати використовувати кухонну дошку, яку ви вирішили пофарбувати одним з таких складів, необхідно переконатися, що покриття повністю затверділо. Пам’ятайте, що наявність поверхневої плівки ще не означає, що склад остаточно висох всередині деревини.

Як зберегти привабливість обробки?

Дотримуючись цієї простої інструкції, ваша обробна дошка збереже зовнішню привабливість на довгі роки.

  1. після використання добре вимивайте виріб теплою водою, по можливості з мінімальним застосуванням миючих засобів. Витирайте залишки вологи без особливої старанності і не допускайте тривалого перебування дошки у воді.
  2. обробка кухонної дощечки потребує періодичного оновлення. Зовнішній шар» освіжають » у міру стирання, зазвичай, раз в 4-5 місяців в залежності від інтенсивності використання виробу. Контролюючи стан захисного шару, ви убезпечите дошку від розтріскування, розбухання, і утворення цвілі, зберігши її зовнішню привабливість.
  3. коли робоча сторона дошки буде сильно пошкоджена ножами, її шліфують з повторним нанесенням обробки.

Перетворюємо обробну дошку в ефектний декор

Надихнувшись ідеями в нашійГалереї, ви зможете створити виріб, який зі звичайної побутової начиння перетворитися в оригінальний декор для вашої кухні. Настільки виразний і функціональний предмет інтер’єру стане ефектним подарунком, до якого не залишиться байдужа жодна господиня.

Ви — щасливий володар прекрасної обробної дошки з дерева. Прийшла пора дізнатися, як за нею доглядати, щоб продовжити термін її служби на багато років. Правильний догляд за обробною дошкою запобіжить появі тріщин, цвілі і мікробів. І не важливо, нова дошка або стара.

Купивши нову обробну дошку, відразу ж обробіть дерев’яну поверхню маслом для захисту від вологи, бактерій і запахів їжі. Цю процедуру потрібно повторювати регулярно в міру висихання масла. Масло заповнює пори деревини і запобігає проникненню рідин і частинок їжі.

Яке масло можна використовувати?

Підійде будь-яке масло, що відповідає двом вимогам: безпека для людини (для прийому всередину) і стійкість до псування при кімнатній температурі. Зверніть увагу на те, що рослинна олія (наприклад, соняшникова і оливкова) другої вимоги не відповідають, оскільки з часом псуються незалежно від ступеня їх очищення. Обробна дошка, просочена таким маслом, через 1-2 роки набуває неприємного запаху прогірклого масла. Позбутися від цього запаху неможливо, і дошку доведеться викинути.

Мінеральне масло

Найкраще для профілактики використовувати мінеральне масло , яке можна купити в нашому магазині. Мінеральне масло не має ні запаху, ні смаку. Воно абсолютно безпечно для людини.

Протріть дошку мінеральним маслом і дайте вбратися, після цього видаліть залишки масла сухою чистою серветкою. Не бійтеся нанести занадто багато масла-в даному випадку, чим більше, тим краще. Протирайте дошку не рідше одного разу на місяць.

Бджолиний віск

Бджолиний віск часто додають до мінерального масла, щоб додати щільність. Століттями віск використовували як герметик для захисту від вологи при виготовленні кошиків, тканин, при зберіганні їжі та інших швидкопсувних продуктів, а також для догляду за деревом. Віск підвищує вологостійкість (хоча все ж не робить дерево водонепроникним), допомагає захистити обробну дошку від зносу і води. Віск залишається на поверхні, заповнюючи пори і щілини, тоді як масло вбирається в дерево і не може створити таку захисну плівку. Шар воску не дозволяє волозі, бактеріям і частинкам бруду проникати всередину дерев’яної поверхні. Крім того, після обробки воском дошка стає гладкою і приємною на дотик, набуває ніжний і приємний аромат.

Мазь для дощок, що складається з бджолиного воску і мінерального масла, ви також можете купити в нашому магазині. За консистенцією вона схожа на вершкове масло. Нанесіть шар мазі на дошку, розітріть сухою серветкою, потім дайте трохи часу просохнути і після відполіруйте дошку до блиску.

Інші засоби

Для профілактики можна використовувати ряд масел рослинного походження, які мають досить високу ціну, але, безумовно, корисні для здоров’я. Кокосове і лляне масла містять велику кількість насичених жирів, завдяки чому вони не псуються роками. Їх необов’язково зберігати в холодильнику, але слід уникати прямого сонячного світла.

Дезінфекція

Всі обробні дошки незалежно від їх типу вимагають регулярного чищення та дезінфекції. Нижче наводимо кілька варіантів, рекомендованих для догляду за обробними дошками.

Гаряча вода + миючий засіб

Наукові дослідження показали, що це — найбільш оптимальний метод дезінфекції будь обробної дошки.

Можна використовувати будь-який миючий засіб на основі поверхнево-активних речовин (пар), наприклад, засіб для миття посуду або рідке мило. Дезінфікуючі засоби на основі пар видаляють будь-які забруднення разом з бактеріями, і при цьому абсолютно безпечні для людини. Важливим фактором є те, що ці кошти не викликають корозії металів.

Процедура очищення трохи відрізняється для великих і маленьких обробних дощок. Якщо дошка поміщається в мийку, то почистіть її з миючим засобом і гарячою водою з-під крана, потім сполосніть і насухо витріть.

Велику дошку ви не зможете помістити в мийку і мити її під струменем води, тому її потрібно чистити так само, як, наприклад, обідній стіл — за допомогою вологої губки і миючого засобу. Не забудьте в кінці насухо витерти дошку і переконатися, що під дошкою не залишилося вологи (особливо якщо вона без ніжок).

Ніколи не занурюйте дерев’яну обробну дошку в раковину з водою і не мийте в посудомийній машині. Вода проникне в пори дерева, і після висушування дошка почне тріскатися. Винятки становлять дошки з композитних матеріалів або водовідштовхувальної деревини (гевея).

Оцет

Після використання обробну дошку можна протерти безбарвним столовим оцтом. Оцтова кислота, що міститься в харчовому оцті, ефективно вбиває хвороботворні бактерії (кишкова паличка, сальмонела і стафілокок). Людям з алергією на інші засоби дезінфекції краще використовувати саме оцет.

Оцет зручно зберігати в пляшці зі спреєм. Це дозволить вам легко очищати і дезінфікувати поверхню дошки. Обробивши дошку, дайте їй добре просохнути.

На жаль, оцтова кислота руйнує жири, в тому числі, що входять до складу масел для профілактики захворювань. Тому після використання оцту ми рекомендуємо повторно обробити поверхню дошки мінеральним маслом або маззю.

Перекис водню

Перекис водню — ефективний засіб боротьби з бактеріями на поверхні обробної дошки. Дошку необхідно спочатку ретельно вимити (перекис неефективна на брудній поверхні), а потім протерти серветкою, змоченою в 3% розчині перекису водню (при необхідності можна розбавити її водою).

Чистячий засіб для ванни

Найефективніші засоби дезінфекції — хлоросодержащие. Йдеться про чистячі засоби для ванни і туалетів, а також відбілювачі. Робота з ними вимагає граничної обережності і засобів захисту, так як не можна допустити потрапляння в очі і на слизові оболонки.

Будьте гранично обережні! при обробці необхідно надягати гумові рукавички і окуляри. Хороша вентиляція обов’язкова через неприємного запаху.

Розведіть миючий засіб у воді (одна чайна ложка на літр води). Для ефективної дії дезинфікуючого розчину необхідно, щоб поверхня була чистою. Вилийте розчин на дошку, почекайте кілька хвилин, потім ретельно сполосніть і висушіть на повітрі або за допомогою паперових рушників.

Ніколи не поєднуйте хлоросодержащие чистячі засоби з іншими (в поєднанні з оцтом ви отримаєте токсичний хлороформ). Крім того, вони вкрай корозійні, тому тримайте ваші ножі подалі.

  • щоб видалити запах часнику, цибулі або риби, є три простих способи: лимон, велика сіль і сода. Натріть чимось одним поверхню дошки, почекайте кілька хвилин, змахніть залишки, сполосніть і просушіть дошку.
  • завжди ретельно очищайте дошку після оброблення риби, м’яса і дичини.
  • поки ви не користуєтеся дошкою, зберігайте її в просушеному стані. Без вологи бактерії гинуть за кілька годин. Волога і рідини будь-яких типів не повинні бути присутніми на поверхні дошки довгий час. Якщо дошка без ніжок, і ви зберігаєте її на стільниці в горизонтальному вигляді, завжди перевіряйте, щоб вода не накопичувалася під дошкою.
  • не залишайте обробну дошку поруч з джерелом тепла (плита, радіатор опалення), якщо не встановлена необхідна ізоляція. Деревині твердих порід протипоказана висока температура.
  • не свердліть дошку, не виточуйте отвори і не пошкоджуйте поверхню іншими способами без повторної обробки дерева.
  • не використовуйте тільки одне місце поверхні для нарізування. Розподіляйте роботу по дошці, щоб зношування було рівномірним.
  • не використовуйте гостро заточений тесак-він може розколоти дерево.
  • не мийте ножі, виделки та інші прилади на робочій поверхні обробної дошки.

Відео