Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

15

Пророщування, висівання в грунт. Послідовність дій:

  1. десяток довільно взятих насіння обгортають натуральною тканиною, заливають водою на 24 години.
  2. вміст розкладають на блюдечку, ізолюють плівкою.
  3. все це поміщають в тепле місце. Регулярно зволожують тканину, щоб вона не пересохла.

Корисно замість звичайної кип’яченої використовувати талу воду. Через кілька днів відбудеться прокльовування, утворення корінців.

На замітку! температура в цей період повинна становити не менше 22-25 ºc.

За кількістю пророслих корінців оцінюють ступінь схожості і енергії проростання зародків, швидкості, дружності, життєздатності проростків. Для більшої впевненості, точності висаджують проростки в ємність з теплим вологим грунтом. Коли на поверхню землі вийдуть сходи, уточнюють показники.

Як перевірити відсоток схожості насіння помідорів? це просто. Наприклад, зійшло 8 з 10 насіння, схожість становить 80 %. Показник для всієї партії буде точніше, якщо для перевірки взяти більшу кількість матеріалу.

Таким способом тестують знову придбані, старі прострочені пакетики, що залишилися з минулих років. Перш ніж викинути, їх недовго перевірити на схожість.

Овочівники-практики вважають, що не варто засмучуватися, якщо на грядці не 100% схожість — такої немає навіть для кондиційних екземплярів. Згідно з дослідженнями, насіння томатів 3-4 – річного терміну зберігання мають ступінь проростання 60-85 %. При значенні менше 50 % сівба не рекомендується.

Це цікаво! на придбаних насіннєвих пакетах завжди вказується високе значення проростання, до 98 %. Це лабораторний показник, який визначається в ідеальних умовах, відтворити які на дачі практично нереально. На своїй ділянці городник має справу з польовою величиною, яка значно менше.

Помідори мають багато різновидів, сортів, гібридів, кожен з них зі своїми особливостями, вимогами. Фактичні показники в реальних обставинах можуть відрізнятися від наведених характеристик. Про це свідчать відгуки дачників, що підтверджують необхідність посіву перевірених насіння.

особливості передпосівної обробки

Поліпшити схожість і проростання можна за допомогою деяких прийомів попередньої підготовки:

  • знезараження, дезінфекція;
  • обробка мікроелементами;
  • використання стимуляторів.

Для дезінфекції використовується 1% розчин марганцівки (5 грам/500 мл води). Марлевий мішечок з насінням помідор поміщають в розчин, через 20 хвилин промивають, підсушують. Метод популярний серед дачників, підвищує схожість насіння томатів після їх знезараження.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

Важливо: не слід перевищувати час обробки марганцівкою — це знижує дружність сходів.

Відзначено ефективне дезінфікуючий вплив біопрепарату «фітоспорін». Застосовують його з дотриманням вказівок інструкції. Після знезараження насіння помідорів обробляють готовими складами мікроелементів, можна використовувати добовий настій золи, розчинивши 1 чайну ложку в 250 мл води.

Насіння витримують 5 годин, промивають, просушують. Прискорення пророщування досягається обробкою біологічно активними речовинами, стимуляторами росту «імуноцітофіт», «енерген», «епін-екстра»або «циркон». Позитивно впливають на насіння борні або молібденові склади.

Використовуючи мікроелементи, слід строго дотримуватися їх дозування. Перевищення концентрації розчину, продовження часу процедури можуть призвести до погіршення енергії росту.

Досвідчені овочівники знають, що навіть отримані від однієї рослини насіння мають різну схожість. До того ж, здатність до проростання у сировини більшості сільськогосподарських культур знижується при його тривалому зберіганні. Тому перед тим, як приступати до посіву, потрібно провести попередню перевірку, яка дозволила б відбракувати прийшов в непридатність посадковий матеріал. Якщо ви поки не знаєте як перевірити насіння на схожість в домашніх умовах, скажу, що для цього можна скористатися трьома перевіреними способами.

Перший метод придатний для перевірки насіння невеликого розміру. Як правило, цим відрізняються такі сільськогосподарські культури: морква, капуста, ріпа, щавель, ревінь, крес-салати, петрушка, кріп, деякі сорти томатів, перцю і баклажанів. До цієї категорії відносяться також садові квіти. Техніка перевірки наступна.

Паперові серветки змочують водою, розкладають на блюдце або невеликій тарілці, а зверху розміщують насіння. Використовувати все наявне сировину не обов’язково, досить навмання взяти із загальної маси 10 штук. Всі вони накривають поліетиленовою плівкою і прибирають в таке місце, де температура не опускається нижче 20 градусів, але не перевищує 23с.

Щоб не пропустити початок росту, за насінням потрібно ретельно доглядати, кілька разів на день перевіряючи їх стан, а при необхідності зволожуючи підсохлі серветки. Чим раніше з’являться паростки, тим краще-значить, запас життєвої енергії досить великий. Відсоток схожості визначається за кількістю пророслого сировини. Прийнятним рівнем вважається 60 %, тобто з 10 перевіряються насіння ожити повинні як мінімум 6.

За допомогою другого способу в домашніх умовах можна перевіряти практично будь-які культури. Виняток-редис, капуста, томат, для тестування яких замість води використовується розчин кухонної солі з концентрацією від 3 до 5 % (6-10 г на не повний стакан води).

Плівка. Ставимо у відносно тепле місце, але щоб температура там не перевищувала 20-23 °.

Щодня переглядаємо насіння і, при необхідності, додаємо воду. У міру проростання підраховуємо пророслі. Якщо з 10 насіння проросло 6-значить схожість 60%. І ще, чим швидше насіння проростає, тим більше у них енергії. А це означає, що попереду вас чекають дружні сходи на грядках і хороший урожай.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

Спосіб другий . Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте і дайте відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилися на поверхні води, приберіть. Вони можуть бути порожніми, зіпсованими і висохлими. Осіли на дно сміливо використовуйте для посіву, попередньо просушивши при температурі 20-25°, схожість у них буде хороша.

Так можна перевірити на схожість все насіння, крім насіння томата, редису і капусти. Їх перевіряють по щільності не в воді, а в 3-5%-ному розчині кухонної солі. Просушити насіння можна за допомогою вентилятора.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

Спосіб третій . Перевірка схожості насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисону, огірків, буряка, бобів, квасолі, кавуна і дині проводиться в тирсі, які попередньо слід обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин. Потім сирі тирса засипають в ванночки, лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см один від одного. Між насінням витримують проміжок в 1-1,5 см після цього насіння засипають тирсою і гарненько трамбують. Якщо цього не зробити, то замість сім’ядоль на поверхні з’являться корінці. Сприятлива температура для пророщування насіння-23-27°. Потім, як в попередніх способах, порахуємо пророслі насіння і дізнаємося відсоток схожості.

Тепер ви знаєте, як перевіряють насіння на схожість. У вас ще є час докупити відсутні або ті, у яких вийшов термін зберігання.

Весна для дачників завжди асоціюється з початком посівних. Зимовий відпочинок переходить на гарячу пору роботи з насінням і саджанцями.

Заявлені показники схожості насіння на упаковках завжди йде врозріз з реальністю. Виною тому створені в лабораторії ідеальні умови зростання, яких в польових умовах домогтися практично неможливо. Щоб не запізнитися з терміном посадки, висаджуючи нову партію насіння, схожість перевіряють в домашніх умовах заздалегідь.

У багатьох посадковий матеріал може збиратися роками, і не завжди пакетики підписані із зазначенням дати збору. Потрібно пам’ятати, чим довше лежать насіння, тим менше відсоток їх схожості.

Термін зберігання і початок прокльовування насіння у кожної культури свій. Визначено, що в період 7-14 днів вони повинні показати «хвостики», при цьому зверніть увагу, чим швидше і дружніше це станеться, тим насіння якісніше.

Етапи розвитку-від насіння до зародка

  • набухання, коли йде активне поглинання води;
  • стимуляція внутрішніх процесів;
  • зростання зародка.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

Способи перевірки:

Найкраще визначить якість посівного матеріалу і дасть розгорнуту відповідь фахівець в лабораторії. Менш точно можна визначити самостійно в домашніх умовах.

Пошкоджені насіння (тріснуті, подряпані, надламані, зморщені, покриті цвіллю), недостиглі і пересушені, стерильні (зберігалися у вологому поемещении) не можна використовувати для посадки.

Для експерименту відберіть 10 насіння одного виду, щоб було зручно вирахувати відсоток якісних.

  1. розкладіть підготовлений матеріал на змочену водою паперову серветку, накрийте плівкою і поставте в місце на пророщування. Зверніть увагу, що температура в приміщенні повинна бути в межах 20-23°с.серветка буде швидко висихати, тому регулярно зволожуйте її з пульверизатора, тоді насіння не присохнуть до паперу. Зафіксуйте для себе приблизний період пророщування і прорахуйте скільки зійшли. Якщо з 10 всього 5 дало відростки, значить відсоток схожості насіння орієнтовно 50%, якщо 7, то 70%.
  2. налийте в банку води, закиньте насіння і добре розмішайте. Через 7-10 хвилин екземпляри, які будуть плавати по поверхні, не придатні для посіву, вони пустотілі або висохлі. Порахуйте опустилися на дно і обчисліть відсоток придатних попереднім способом.

Якість, капусти і редису перевіряють не в звичайній воді, а в 3-5% розчині солі.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

  1. деревна тирса змочують окропом 2-3 рази через кожні 20-30 хвилин. Насипають в контейнер, розкладають насіння на відстані 1-2 см один від одного і засипають тирсою. За кількістю зійшли визначають відсоток схожості. Якщо тирси багато, то використовуйте їх .

У моркви, петрушки, кропу, перцю, капусти, ріпи і багатьох садових квітів насіння дрібні, тому їх якість перевіряти краще першим способом. А ось гарбуза, гороху, патисона, квасолі, кавуна і дині – останнім.

Партію схожістю 30% і менше використовувати не рекомендується за рахунок занадто низького показника.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість

Сприятливі умови:

  • постійна помірна вологість;
  • температура в приміщенні 20-25°с;
  • освітлення, особливо потребують в ньому: герань, петунія, салат латук, бальзамін, левиний зів;
  • достатній приплив повітря.

Як прискорити процес пророщування насіння:

  • прогрівання при температурі 40-50°с протягом 6 годин (крім томатів), після чого відразу промити холодною водою. Так насіння швидко пробуджуються і активно починаються процеси розвитку;
  • загартовування;
  • барботування.

Завдяки заздалегідь проведеної перевірки схожості насіння кожен дачник підвищить свої шанси на більш високий урожай.

Перевірка насіння перців на схожість і передпосівне пророщування. Що таке схожість моркви і як її перевірити лабораторія перевірки насіння на схожість