Від осені не сховатися. Підготовка до зимівлі плодово-ягідних рослин

14

Осінь-непередбачувана пора року і дуже оманлива на погоду. Може з ранку світити яскраве сонце, а через деякий час почнеться сильний дощ, а якщо температура повітря близька до нульової, то може і сніг піти. Тому восени потрібно встигнути зробити все в саду в гарну погоду, і щоб температура повітря не опустилася нижче -10°c.

У нас всього 2-2, 5 місяці на всі роботи в саду, а потім вже буде холодно і настануть морози, при яких майже всі роботи припиняються. А справ в саду восени предостатньо. Обов’язково потрібно підготувати плодово-ягідні чагарники до зимівлі, обрізати гілки, підгодувати, обробити від шкідників, можливо навіть полити. Така процедура, як полив, теж важлива восени, якщо літо було посушливе і осінь теж не дощова. Все це робиться для того, щоб кущі були здоровими і ми могли отримати на наступний рік хороший урожай.

обрізка гілок

Восени щороку я роблю невелику обрізку плодових дерев і чагарників, за літо на них виростають нові непотрібні гілки і з’являються старі засохлі, ось їх і треба видаляти, щоб рослини росли вільно, щоб зайві гілки не затінювали один одного. Раз в 5-6 років я роблю вже велику обрізку своїх плодових кущів. Адже за кілька років гілки деяких рослин виростають дуже великими і створюють деякі незручності для себе і для нас.

слива закриває вікно

Гілки старіють, і врожаю на них стає менше, вони також загущают крону, і світла при цьому інші гілки отримують менше, від чого самі і страждають. А ще гілки розростаються, лізуть на паркан і загороджують прохід. Тому і доводиться кожні 5 років робити велику обрізку, щоб підтримати молодість і хороший вигляд своїх плодових чагарників. Обрізаю все плодово-ягідні кущі: смородину, агрус, сливу, вишню, чорнослив, айву, ожину, жимолость, іргу, аронію, виноград.

Жимолость

Перші роботи починаю з жимолості, так як цей чагарник раніше всіх впадає в сплячку, а навесні у жимолості нирки пробуджуються швидше, ніж у інших. Ягоди у жимолості з’являються одними з перших, і ми їм завжди раді. Кущі у мене ще молоді, і їх доводиться формувати і прибирати тільки зайві гілки, щоб кущ не був сильно густим. Кущ треба формувати так, щоб в ньому було не дуже багато гілок, при цьому ягоди будуть крупніше. Якщо залишити багато тоненьких гілочок, то і ягоди будуть дрібніше, і це також позначиться на врожаї.

жимолость

Смородина червона і чорна

Цей чагарник в основному плодоносить 5-6 років, а потім ягоди дрібнішають і урожай стає менше.

смородина

Ось тому я щороку обрізаю деякі гілки, які ростуть знизу, і гілки, які сильно розрослися в середині куща.

обрізка смородини

А через 5 років вирізаю на кущах смородини ті гілки, які стали старими і темними, залишаю нові молоді, щоб вони давали хороший урожай.

смородина, обрізка

Смородину обробляю від хвороб і підгодовую в основному гноєм. Підкладаю гній під кожен кущ.

гній для чагарнику

Агрус

у агрусу також щороку обрізаю зайві гілки і через 5 років вирізаю старі гілки під корінь.агрусоставляю на кущі 5-6 молодих гілок. Якщо є поросль близько агрусу, її теж треба видалити. Так само підгодувати і обробити від шкідників.

Вишня, слива і чорнослив

У цих плодово-ягідних сильно розростаються гілки і з’являється молода поросль, доводиться щороку обрізати все зайве.

обрізаємо поросль у сливи

обрізаємо вишню

Велику обрізку і формування молодої вишні і сливи проводжу через 3-4 роки. Коли кущ сформується, це приблизно через 5-6 років, то обрізати потрібно буде тільки зайві і старі засохлі гілки.

обрізаємо

обрізаємо до землі

Восени вношу гній під вишні, сливи і чорнослив і обробляю від шкідників будь-яким засобом.

гній під вишнею

Ожина

Її, як малину, потрібно щороку обрізати під корінь. Ті гілки, які відплодоносили в цьому році. У ожини треба залишати 4-5 молодих пагонів, і якщо гілки виросли більше метра, то їх треба вкорочувати, щоб бічні пагони росли краще і давали хороший урожай.

ожина зрієожина

Ірга

Ірга у мене теж ще молода, у мене 2 куща, і я її почала формувати з 3-х років. Залишила на кожному кущі по 2-3 сильних втечі. На кожному кущі ірги має бути не більше 15-17 гілок. Багато гілок на кущі не дасть великих ягід і хорошого врожаю.

Айва японська, північний лимон. Як красиво вона цвіте навесні!

айва

Кущ невеликий, росте повільно, і тому восени в основному обрізаю тільки зайві і старі засохлі гілки.

кущ айви японскойвсе ве

Чорноплідна горобина

Цей чагарник теж доводиться обрізати восени, тому що біля нього з’являється постійно поросль, та й старі засохлі гілки доводиться видаляти часто.

аронія

Загалом вся осіння робота з плодово-ягідними чагарниками це: обрізка, підгодівля, обробка від шкідників, полив (якщо осінь стоїть без дощів).

Всі зрізи у кущів обробляю зазвичай садовим варом.

обробляю срезитеперь у мене є ось такий засіб для обробки. Це біо-бальзам, їм дуже зручно обробляти, і баночки такого засобу вистачає на багато обробок. Не обробляю тільки зрізи, які близько 1 см.

Гній, якщо свіжий, то бажано підкладати восени, коли вже настає холодна погода і температура повітря опускається нижче 0 градусів. Якщо восени необхідний полив плодовим чагарникам, то бажано поливати їх з додаванням азотних добрив, які містять корисні речовини для рослин. Всі обрізані гілки з кущів бажано спалити. Обрізати невеликі гілки зручно ось таким секатором:

секатор

А великі гілки краще обрізати секатором з довгими ручками, цей секатор дуже добре обрізає саме великі гілки.

секатор для великих гілок

В цьому році ще й молодий барбарис, якому всього третій рік, дав невеликий урожай ягід, його я теж трохи обрізала і, звичайно, підгодувала.

барбарис

Намагайтеся приділити восени своїм плодово-ягідним чагарникам час, і вони, безсумнівно, вас порадують своїм хорошим урожаєм ягід.