Підвищення схожості насіння перців: перевірені народні та ефективні сучасні способи. Перевірка насіння на схожість в домашніх умовах як перевірити схожість насіння в домашніх умовах

16

Підготовка насіння моркви необхідна незалежно від того, чи придбали ви насіння на ринку або зберігали власні кілька років. Як грамотно підготувати насіння моркви, щоб отримати хороший урожай, ви дізнаєтеся, ознайомившись зі статтею.

Підготовка насіння моркви включає кілька етапів. Перше, що вам потрібно-прибрати погані насіння. Зазвичай підготовку насіння починають з їх сортування або калібрування. У домашніх умовах виділити найбільші насіння можна, використовуючи 5% розчин звичайної солі. У цьому розчині більш важкі насіння осядуть через 5 — 7 хв, а легковагі спливуть. Легковагі насіння, як правило, маловсхожі. Осіли насіння ретельно промийте і підсушіть.

Другий крок-перевірити схожість насіння моркви .

Перевірка насіння моркви на схожість.

За місяць до сівби нам необхідно перевірити насіння моркви на схожість . Робиться це з метою визначення кількості насіння, необхідних для отримання якісного врожаю. Щоб перевірити схожість насіння моркви візьміть по 10-20 насіння кожного сорту, рівномірно розкладіть на чисту вологу ганчірку або на фільтрувальну або туалетний папір. Вологість ганчірки або паперу постійно підтримуйте. Туалетний папір можна скрутити назад в рулон.

Через 10 — 14 днів підрахуйте кількість паростків. Якщо проросло 70% насіння, то їх висівайте з розрахунку 0,4-0,6 г/м 2 . При більш низькій схожості норму висіву вам потрібно буде збільшити.

Прискорюємо проростання насіння.

Наступний етап підготовки насіння моркви-заходи щодо прискорення проростання. Насіння моркви містять велику кількість ефірного масла, що ускладнює доступ до зародка і уповільнює їх проростання. Щоб значно прискорити проростання моркви, є кілька способів. Найбільш простий і доступний кожному спосіб прискорення проростання насіння-намочування їх у звичайній воді.

Як правильно замочити насіння моркви?

  • замочити насіння моркви можна в звичайній воді, а краще замість чистої води брати 1%-ний розчин борної кислоти. Насіння у воді або розчині витримуються протягом доби. Потім їх потрібно просушити до сипучості і висівати у вологий грунт.
  • є і другий спосіб. Замочити насіння моркви можна на 10 хвилин, а потім викладають на вологу тканину і закривають їх цієї ж тканиною. Так насіння витримуються, поки не проклюнеться паросток. Таке насіння також висівають виключно у вологий грунт.

Барбатірованіе насіння моркви.

Прискорює проростання насіння моркви і барбатірованіе (обробка киснем). Для цього будь-яку посудину наповніть підігрітою до 20-25°с водою і помістіть в нього насіння в марлевому мішку на 20-24 години. Через воду пропускаєте повітря або кисень (можна використовувати акваріумний компресор). Після барбатірованія насіння підсушують до гарної сипучості і висівають.

Дражування насіння моркви при підготовці до сівби.

Ще один спосіб підготовки моркви до сівби – дражування насіння . Дражування-покриття насіння живильною оболонкою. Дражування не тільки прискорює проростання, а й полегшує сівбу. Проводять дражування насіння в домашніх умовах за 5 днів до висіву. Для цього беруть по 1 склянці перегною і торфу — краще порошкоподібного. Ретельно перемішують їх і всипають в півлітрову банку. Окремо беруть склянку рідкого коров’яку. У літрову скляну банку всипають 2 ч.ложки сухих морквяних насіння і додають 1 ст. Ложку суміші торфу + перегній і 1 ст. Ложку рідкого гною. Банку щільно закривають і струшують (2-3 хвилини), потім ще два рази додають потроху поживну суміш з коров’яком і струшують. Після того, як насіння повністю покриються живильною оболонкою, розподіліть їх по папері і підсушіть.

Скорочуємо ризик хвороб моркви.

Для профілактики сухої і чорної гнилі, які передаються з насінням, застосовують термічну обробку в гарячій воді (близько 53°с) протягом 20 хв з подальшим охолодженням їх в прохолодній воді (3 хв), підсушуванні до повної сипучості і висівом у вологий грунт.

Застосовують і намочування насіння моркви в слабких розчинах мінерального добрива зі стимулятором росту, підігрітих до 30°с.

Тепер, впоравшись з підготовкою насіння моркви, ви можете сподіватися на смачний і райдужний урожай!

Якісне насіння-запорука доброго врожаю, і від них залежить, як будуть розвиватися рослини на початковому етапі. Якість насіння визначається не тільки сортом, фірмою-виробником, але також терміном придатності, зовнішнім виглядом, вологістю і схожістю.

Варто відзначити, що свіжі (торішні) насіння мають кращі властивості, ніж старі, мають більш високий відсоток вологості і схожості. Вітчизняні насіння в більшості мають вологість до 20%, а зарубіжні – близько 3%, тому час від посіву до сходів зарубіжних насіння буде трохи більше.

Насіння різних рослин по-різному переносять зберігання, зібрані особисто або куплені, тому не зайвим буде перевірити їх на схожість і розсортувати. Перевірка насіння на схожість дозволить визначити відсоток здорових, якісних насіння, і на підставі цього будувати плани на наступні посіви. Звичайно, можна посіяти насіння і на постійне місце і через 1-2 тижні будемо бачити результати, чи треба підсівати нове насіння на місце непроклюнувшіхся чи ні. Однак час буде вже втрачено, і рослини будуть відставати в розвитку. Тому краще заздалегідь в домашніх умовах перевірити схожість насіння.

Варто відзначити, що у різних видів насіння різна схожість – найнижча від 35 до 55% у петрушки, кропу і пастернаку, середня від 60 до 70% у капусти, помідорів, буряка і селери, а найвища – до 95% — у гороху, ріпи і зернових культур.

Схожість насіння

Що ж таке схожість насіння? під цим поняттям мається на увазі здоров’я насіння, його сила, а також швидкість проростання в природних умовах, без додаткової стимуляції препаратами. Схожість визначається процентним ставленням пророслого насіння до загальної кількості.

Найкращим часом для перевірки овочевих і зелених насіння на схожість є лютий і перша половина березня, а насіння квітів можна перевіряти до травня.

Як перевірити насіння на схожість

Насамперед необхідно провести калібрування насіння – вибрати більші і повновагі, які будуть володіти великим потенціалом, ніж дрібні і деформовані. Візьміть 10 таких насіння для проведення перевірки на схожість.

Покладіть насіння на блюдце між двома шарами вологої тканини або паперу, поставте в темне місце при кімнатній температурі. Для збереження вологи, блюдце можна обернути поліетиленовим пакетом.

Щодня перевіряйте насіння, при необхідності злегка зволожуючи тканину, не допускаючи надлишку води, щоб насіння не закисли.

Через тиждень-два, в залежності від конкретного виду рослини, насіння повинні дати паростки. Виходячи з кількості пророслого насіння, визначають відсоток схожості, наприклад, проросло 5 з 10-50%, 8 з 10 – 80%…

Якщо відсоток схожості від 80% і більше-насіння якісні, і можна сміливо висівати цей вид, без відчутних втрат. При менших показниках слід застосовувати стимулятори росту, щоб насіння могли дати паростки або збільшувати густоту посівів з подальшим проріджуванням. А при схожості менше 30% висівати насіння не має сенсу.

Перевірка схожості насіння в підсоленій воді

  • також безпосередньо перед посівом (за 1-7 днів до посіву), можна перевірити насіння на схожість в підсоленій воді.
  • спочатку виберіть великі, здорові на вигляд насіння, відсіваючи пошкоджені, темні і деформовані.
  • в один літр теплої води насипте чайну ложку кухонної солі (виходить 5 процентний розчин солі) а потім помістіть у воду раніше відібрані насіння.
  • через дві години порожні і дефектні насіння виявляться на поверхні води, а повновагі опустяться на дно.
  • видаліть все спливли на поверхню насіння, а якісні, що знаходяться на дні ємності обполосніть від солі чистою водою і просушіть при кімнатній температурі.

При покупці або зборі насіння, які дали хороші результати по схожості і врожаю запам’ятайте сорт рослини і виробника, щоб в майбутньому з успіхом використовувати на своїй ділянці.

Нехай ваші насіння будуть початком вашої радості і здоров’я!

Дачники вже з нетерпінням чекають настання нового сезону і закуповують насіння. Але, купуючи нові, перевірте на схожість і ті, що у вас залишилися з минулих років

Якщо ви восени забули насіння на дачі, не переживайте. Схожість насіння від цього не постраждає, якщо в будинку було сухо, без різких коливань вологості повітря. Вважайте, що ви провели попередню загартування насіння.

Перед перевіркою насіння на схожість потрібно зробитиЯкісну оцінку-сортування. Мета-видалити дрібні, щуплі, пошкоджені насіння, залишити великі, повновагі.

Сортування в рідинах

Насіння огірка, буряка, дині, гарбуза, як досить великі, сортують в чистій воді; насіння помідора, моркви, капусти, редису — в 3-5 %-ному (30-50 г на 1 л води) розчині кухонної солі.

Сортування насіння можна поєднати з знезараженням в міцному розчині марганцівки. Для підвищення щільності розчину кладуть вказану кількість кухонної солі. Насіння висипають в розчин невеликими порціями, ретельно (без збовтування) перемішують і витримують в розчині 10-15 хв.

Сплив насіння видаляють; осіли на дно — відціджують через тканину або сито, двічі промивають у воді і висушують, розсипавши тонким шаром на фільтрувальної або газетному папері.

Як бачите, метод нескладний, але аж надто тривалий за часом: підготовка розчину, промивка, сушка… Спростити цю копітку операцію допоможе стара дитяча забава, коли, потерши пластмасову ручку, змушують танцювати дрібні папірці.

Сортування сухим способом

Секрет в тому, що наелектризована від тертя пластмаса притягує до себе дрібні частинки. Саме це використовують при сухому сортуванні насіння. Розсипавши їх тонким шаром на аркуші паперу, проведіть наелектризованою паличкою з пластмаси, ебоніту, плексигласу на висоті 1-2 см.

Порожні, щуплі насіння притягнуться. Операцію слід повторити кілька разів, попередньо ворушивши насіння. Якщо до палички ненароком притягується здорове насіння, його слід струсити легким постукуванням пальця.

Визначення схожості насіння

Після сортування можна переходити до визначення схожості насіння. Для цього існує три способи.

Спосіб перший

Насіння дрібних розмірів — моркви, ріпи, капусти, крес-салату, щавлю, ревеню, петрушки, капусти, гірчиці, томата, кропу, перцю, баклажан, садових квітів перевіряємо таким чином: на блюдце розкладаємо змочені у воді паперові серветки, на них кладемо насіння (не більше 10 штук) і прикриваємо поліетиленовою плівкою.

Ставимо у відносно тепле місце, але температура там не повинна перевищувати 20-23 ºс. Щодня переглядаємо насіння і при необхідності додаємо воду. У міру проростання підраховуємо пророслі. Якщо з 10 насіння проросло 6-значить, схожість 60%. І ще, чим швидше насіння проростає, тим більше у них енергії.

Спосіб другий

Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте і дайте відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилися на поверхні води, приберіть. Вони можуть бути порожніми, зіпсованими або висохлими.

Осіли на дно сміливо використовуйте для посіву, попередньо просушивши їх при температурі 20-25 ºc, схожість у них буде хороша. Так можна перевірити на схожість все насіння, крім насіння томата, редису і капусти.

Їх перевіряють по щільності не в воді, а в 3-5%-ному розчині кухонної солі. Просушити насіння можна за допомогою вентилятора.

Спосіб третій

Перевірка схожості насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисону, огірків, буряка, бобів, квасолі, кавуна і дині проводиться в тирсі, які попередньо слід обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин.

Потім сирі тирса засипають в ванночки, лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см один від одного. Між насінням витримують проміжок в 1-1,5 см після цього насіння засипають тирсою і гарненько трамбують. Якщо цього не зробити, то замість сім’ядоль на поверхні з’являться корінці.

Сприятлива температура для пророщування насіння — 23-27 ºc. Потім, як в попередніх способах, підраховуємо пророслі насіння і дізнаємося відсоток схожості.

Тому дуже важливо для кожного садівника і городника використовувати тільки перевірені на схожість насіння . Перевіряти на схожість насіння необхідно заздалегідь, щоб до моменту посіву все було готове до посадки.

Відбір насіння.

Для початку все насіння необхідно ретельно перебрати від порожніх екземплярів. Відбирати насіння гарбуза, дині, кабачків, буряка, огірків потрібно в ємності з простою водою. Насіння потрібно висипати в воду і круговими рухами перемішати їх, але не можна збовтувати. Тепер потрібно залишити ємність з насінням на 10 хвилин. Коли пройде цей час можна зібрати і викинути всі залишилися на поверхні насіння, оскільки вони порожні. Опустилися на дно насіння потрібно витягнути і ретельно просушити, виклавши їх на суху папір.

При відборі насіння , томатів, капусти слід використовувати соляний розчин. Для цього в ємність з водою потрібно насипати 3-4 столових ложки солі. Насіння висипаються в розчин і перемішуються, щоб кожне зернятко просочилося. Далі необхідно залишити насіння постояти в соляному розчині близько 10 хвилин. Після цього з поверхні потрібно зібрати порожні насіння для викидання, і зберегти ті, які опустилися на дно ємності. Від соляного розчину їх необхідно промити чистою водою. Після всіх цих процедур насіння обов’язково потрібно просушити.

Щоб перевірити на схожість насіння слід взяти невеликий аркуш паперу, клапоть марлі, ситцю або медичний бинт. Матеріал необхідно розділити навпіл і укласти її на невелике блюдце. На одну частину тканини необхідно рівномірно розкласти насіння, які попередньо потрібно ретельно намочити водою. Кількість насіння слід укладати поділене на 10, так буде легко підрахувати рівень схожості. Після цього другою частиною матеріалу потрібно накрити насіння і прибрати блюдце в приміщення з кімнатною температурою. Протягом декількох днів матеріал необхідно змочувати теплою водою.

Перевіряти схожість насіння можна і за допомогою «рулонного способу». Для цього необхідно взяти простий зошитовий листок квадратного розміру і повністю змочити його водою, але важливо щоб вона не порвалася. Цей лист потрібно акуратно покласти і по всій поверхні розкласти зволожені насіння. Потім потрібно акуратно скрутити лист в рулон, який опускається в ємність з теплою водою. Паперовий рулон не повинен повністю занурюватися в воду, а тільки торкатися її і тримати його слід в темному місці.

Розраховувати схожість насіння слід:

  • огірків, редису і капусти потрібно на четверту добу;
  • цибулі, буряка, шпинату, щавлю – на п’яту добу;
  • кріп, морква – на шосту добу;
  • помідорів – на шостий день;
  • селера і петрушку – на восьму добу.

визначення схожості насіння.

Щоб розрахувати рівень схожості насіння слід на певну добу після викладки для пророщування підрахувати кількість паростків. Загальна кількість насіння становить 100%, чисельність паростків вважається рівнем схожості, залишок – це порожні і занадто слабкі зародки. Наприклад, якщо пророщувалися 20 насіння, паростків з’явилося 10, то рівень схожості становить 50%, значить, при посадці посівний матеріал слід сіяти більш щільно, що збільшує їх витрата.

Навесні, коли вже потрібно готувати розсаду, може виникнути проблема невсхожості насіння . Щоб час не виявилося втраченим даремно, краще заздалегідь перевірити насіння на схожість. Це можна зробити кількома способами на вибір:

✓ великі насіння (гарбуз, горох, огірки, квасоля і т.п.) перевіряють на схожість, поміщаючи невелику їх кількість між двома шарами розмочених окропом деревної тирси в тепле місце (25-27 °с). Ступінь схожості в даному випадку буде вираховуватися як співвідношення зійшли насіння до незайманим, наприклад, якщо 7 з 10 насіння зійшло, значить, і вся партія має в середньому схожість близько 70 %;

✓ дрібне насіння (капуста, морква, кріп і т.п.) перевіряють на схожість шляхом приміщення між мокрими серветками в тепле місце (близько 23 °с). Ступінь схожості вираховується так само, як і в попередньому варіанті перевірки;

✓ щоб дізнатися, які саме насіння з усієї маси схожі, можна їх залити водою на 5-10 хв. Ті, які спливуть — погані, порожні, зіпсовані, а ті, які залишаться на дні — хороші. При цьому слід пам’ятати, що насіння томатів, капусти і редису потрібно заливати підсоленою водою (близько 10 г солі на склянку води);

✓ дуже маленькі насіння можна перевірити на схожість за допомогою статичної електрики: насіння розсипати на плоскій поверхні тонким шаром, наелектризувати ебонітову паличку і провести нею над насінням. До неї пристануть найслабші, порожні.

Крім наявності сходів, слід звертати увагу на швидкість процесу: якісні і сильні насіння сходять, звичайно, швидше. Середній час сходів насіння деяких овочевих культур представлено в табл.

Терміни проростання насіння деяких овочевих культур

Як довго насіння залишаються схожими

Тривалість збереження схожості насіння різних овочів різна (табл.).

Тривалість збереження схожості насіння овочів