Корисні властивості винограду. Що таке ампелотерапія?

12

Корисні властивості винограду

У природі немає плодів, подібних винограду. За нього говорять дивовижний смак, краса лози і те, що саме виноград є головною складовою у виноробстві. Склад винограду унікальний і відповідає самій природі людини: його стиглі ягоди містять до 28% найбільш корисних цукрів – глюкози і фруктози, вітаміни – с, каротин, практично всю групу в і р, органічні кислоти, мікроелементи, легкозасвоювані мінеральні солі, пектини, антиоксиданти – всього більше сотні біологічно активних речовин.люди давно оцінили корисність сонячної ягоди. У стародавньому китаї виноград поставляли в усі куточки піднебесної — і до столу, і обов’язково в аптеки. Гіппократ за цілющими властивостями ставив поруч виноград, мед і грудне молоко. Мислитель і лікар авіценна вважав корисними практично всі частини виноградної рослини, включаючи листя, кісточки і коріння. З ним згодна і сучасна медицина.

Що таке ампелотерапія

У росії практика лікування виноградом прижилася з легкої руки ялтинського доктора володимира дмитрієва, який вперше довів, що виноград (особливо червоний) цілющий завдяки містяться в ньому природним антиоксидантам – біофлавоноїдам. Ампелотерапія практикувала два способи вживання винограду — у вигляді ягід і у вигляді виноградного соку.

При правильному вживанні виноград очищає організм від токсинів, нормалізує артеріальний тиск крові, ритм серцевих скорочень, допомагає відновлюватися після стресів. Сік винограду корисний при подагрі, при хворобах верхніх дихальних шляхів і легенів, використовується як потогінний, сечогінний, гіпотензивний, тонізуючий, проносний, а для видужуючих – як загальнозміцнюючий засіб. Виноград, виноградний сік і відвар виноградного листя сприяють посиленню водно-сольового обміну. Як антитоксичний засіб його вживають при отруєннях миш’яком, наркотиками, нітратами. Ампелотерапія допомагає очищенню організму і зміцненню імунітету, зору і нервової системи, відновлює мінеральний баланс організму, підвищує рівень гемоглобіну в крові. При гіпертонії корисно застосовувати настій листя винограду.

Виноградне вино

Французи кажуть, що тільки на правильному винограднику робиться правильне вино. Це виключно складний за своїм складом продукт. У ньому близько 600 компонентів, в тому числі вітаміни, мікроелементи, амінокислоти. Воно перешкоджає виникненню і розвитку атеросклерозу, може знижувати рівень холестерину, має антибактеріальні властивості. Вино, наполовину розбавлене водою, лікувальних властивостей не втрачає, тому іноді можна зустріти рекомендацію застосовувати його під час епідемій замість води. Що міститься у вині триоксистилбен сприяє уповільненню старіння клітин. При грипі, бронхіті, пневмонії можна вживати гаряче червоне вино (каберне або мерло) зі спеціями і цукром. Витримані і колекційні червоні вина за вмістом корисних речовин значно поступаються молодим винам.

Корисні компоненти містяться більше в червоних винах, ніж у білих. Однак біле вино ефективніше, ніж червоне, знищує бацили в шлунку і кишечнику, що пояснюється наявністю саме в білому вині специфічного виду фенолу.

Головне — не забувати застереження мудрого лікаря парацельса: «лише міра визначає, бути речовині шкідливим або корисним». Корисно вживання не більше 2-3 келихів вина в день. Ті ж французи дотепно помічають, що вино лікує всі хвороби, крім алкоголізму. До речі, врахуйте, що виноград і виноградний сік теж можуть бути підступними, якщо вживати їх без міри і не проконсультувавшись з лікарем. вибір сортів винограду>>>щоб лікувати виноградом захворювання, потрібно вміти вибирати сорти. Використовують переважно виноград темнофарбованих сортів з тонкою шкіркою і низькою кислотністю. Хронічні бронхіти і катари дихальних шляхів краще лікувати такими сортами, як ізабелла , і ароматичними ягодами тієї ж серії. При зниженій кислотності шлунка допомагають сорти чауш і каталон , при порушеннях обміну жирів і білків – сорт винограду мадлен , а також шасла , невибагливий смак якого ніколи не приїдається. Багато мускатні сорти винограду мають фітонцидні властивості, що пригнічують ріст гнильної кишкової флори і знищують кишкову паличку, а сорт мускат олександрійський використовується для лікування запалень горла.

У популярному сорті краса півночі (ольга) , який прекрасно росте в зоні північного виноградарства, встановлено підвищений вміст фолієвої кислоти, тому він особливо корисний дітям.

«королем» винограду визнаний сорт каберне каберне і близький до нього за властивостями сапераві містять найбільшу кількість антиоксидантів – поліфенолів і біофлавоноїдів, танінів і катехінів.

Золоті правила лікування виноградом

  • перед ампелотерапією обов’язково відвідайте терапевта, зробіть необхідні аналізи.
  • для лікування придатний тільки дозрілий виноград і лише через 2-3 дні після збору, а також свіжовичавлений або пастеризований сік. Шкірку і кісточки їсти не варто.
  • виноград потрібно вживати в три прийоми: вранці натщесерце за 40 хвилин до сніданку; за 1 годину до обіду; за 1,5 години до вечері.
  • починайте приймати виноград з маленьких доз. Добова норма не повинна перевищувати 2 кг ягід або 1,2 л соку. Курс лікування 1-1, 5 місяці.
  • не варто поєднувати виноград з сирими овочами, жирними і молочними стравами. Під час лікування не слід вживати алкоголь і газовані напої.
  • після кожного прийому винограду обов’язково почистіть зуби.