Зазубренности краю листа, опушеність листя і пагонів, висоту сіянців (в см).
У журналі селекційного саду відзначайте рік і дату посадки сіянців, назву гібридної сім’ї. Записуйте і розташування рядів і сіянців в ряду по відношенню до країн світу, і таким чином кожен сіянець отримує постійну адресу. Наприклад, 2/15 означає, що сіянець певної комбінації знаходиться в другому ряду на 15-му посадковому місці. Щорічно відзначайте загальний стан сіянців, а в міру вступу в пору плодоношення відзначайте терміни і ступінь цвітіння, термін дозрівання плодів, врожайність (в кг), розмір і форму плодів, оцінку плодів за зовнішнім виглядом і смаком. При оцінці плодів за зовнішнім виглядом відзначайте характер основного і покривного забарвлення, а при оцінці смаку — характер смаку і аромат плодів. Оцінка сіянців літнього дозрівання за смаком дається безпосередньо в саду, а для сіянців зимового та осіннього дозрівання — після досягнення споживчої зрілості після зберігання плодів в плодосховищі або погребі. Після суворих зим бажано дати кожному сіянцю оцінку по зимостійкості, а в роки поширення хвороб і шкідників — оцінку стійкості сіянців до них. Накопичені дані ви зможете узагальнити за ряд років і вивести середні показники.
У журналі попереднього розмноження і вивчення нових сортів і елітних сіянців ведіть запис адрес перепривитих дерев і висаджених вегетативно розмножених дерев і чагарників.
Тільки регулярне і акуратне заповнення протягом ряду років таких журналів дозволить дати повну характеристику сіянцям і новим сортам і дозволить уникнути плутанини в походженні (родоводу) нових сортів.
Бажаю садівникам успіхів у цікавій справі. Що може принести селекціонеру-любителю більше задоволення, ніж пригощати своїх колег і гостей плодами і ягодами власних сортів!
Сєдов е. Н ., дійсний член рсха
Селекціонер – це фахівець, який вивів або удосконалив існуючий сорт рослини, вид тварини або мікроорганізму. В результаті схрещування різних видів виходять гібриди.
Селекціонером може бути:
- спеціаліст, який безпосередньо займається виведенням нових сортів
- його роботодавець або людина, з якою укладено офіційний договір на проведення досліджень;
- людина, яка приймає всі права і зобов’язання однієї з вищевказаних осіб.
В основі наукових досліджень лежать досягнення генетики. Саме завдяки цій науці фахівці можуть» в ручному режимі » управляти мутаціями, передбачати результат, правильно відбирати гібриди для досліджень.
Застосування знань в області генетики дозволило вивести близько 8 тис. Видів злакових всього з декількох сортів пшениці. Так само не можна не відзначити важливість селекції в області медицини, вірусології, мікробіології.
Навички та знання селекціонера
Основні галузі знань фахівця – це біологія, мікробіологія та генетика. Для проведення досліджень необхідно вміти користуватися лабораторним обладнанням і апаратурою.
У своїй роботі селекціонер повинен вивчати:
- особливості існуючих сортів рослин і видів тварин;
- генетичну мінливість;
- вплив навколишнього середовища на формування типових ознак;
- закономірності успадкування.
Селекціонери працюють переважно у сфері сільського господарства. Грамотний фахівець зможе знайти роботу на фермі, сільгосппідприємстві, розпліднику. Крім цього, можна зайнятися виключно науковою діяльністю в профільних інститутах.
Не пропустіть:
У вітчизняному законодавстві інтелектуальна праця селекціонера практично не захищена. Досі не розкрито, в який момент автор стає власником інтелектуальної власності і може подавати заявку на отримання патенту.
Захистом прав селекціонерів займається міжнародний союз international union for the protection of new varieties of plants.
На сьогоднішній день будь-яких обмежень по використанню технологій або методів селекції не існує.