Осіння обрізка смородини для підвищення врожайності: коли краще обрізати? три головних правила

7

Осінь-благодатна пора для садівників. В цей час дачники збирають урожай соковитих фруктів і ягід, а також масово роблять заготовки на зиму і закладку плодів в підпіл або льох на тривале зберігання.

Досвідчені рослинники обов’язково планують на кінець сезону обрізку плодово-ягідних культур. За відгуками фахівців, така процедура істотно продовжує життя кущів і дерев на одному місці, полегшує догляд за посадками і призводить до стабільного підвищення врожайності, природно, при правильному її виконанні.

Не становить винятку і улюблена всіма культура, що дає щорічно урожай кисло-солодких вітамінних ягід, – смородина (чорна, біла, червона). Обрізку смородини можна проводити і восени, і ранньою весною (до початку сокоруху), і навіть взимку, якщо температура повітря вище +3°c.

Перевага проріджування рослин восени очевидні. Оскільки смородина пробуджується дуже рано, то можна просто не встигнути з обрізанням після сходу снігу, якщо ви буваєте на дачі тільки в теплу пору року. До того ж навесні у садівників настає гаряча пора, коли необхідно приділити увагу всім культурам і провести незліченну кількість різних заходів для підготовки саджанців до сезону активного плодоношення.

А ось восени завжди можна виділити час на догляд за смородиною, навіть якщо ви консервуєте ділянку на зиму і не плануєте з’являтися тут до настання нового сезону. Чагарники можна прорідити за допомогою садових ножиць в будь-який час, будь то теплий вересень, золотий жовтень або передзимовий листопад. Головне, щоб в цей час температура повітря не опускалася нижче + 3°c.

Сучасні секатори на аліекспресс зі знижкою — http://alii.pub/613dde

1. Насамперед, проводять санітарну обрізку. Видаленню підлягають всі пагони, що лежать на землі, тонкі, висохлі і надламані гілки, а також ті, на яких є навіть мінімальні ознаки захворювань.

2. Потім вкорочують верхівки всієї порослі, так як на них, як правило, є яйцекладки шкідників, зокрема попелиць і кліщів.

3. Останній етап-омолодження. На кожному кущі видаляють під корінь 2-3 найстаріших втечі, вік яких більше 3-4 роки. Такі гілки малопродуктивні, їх можна з легкістю визначити за ступенем одревеснения і наявності наростів з мохів і лишайників.

Поради фахівців по догляду за смородиною восени

Використовуйте добре заточені садові ножиці, леза яких продезінфіковані спиртом або міцним розчином марганцівки.

Видаляйте старі пагони якомога нижче, щоб залишилися пеньки не стали місцем проникнення і поширення небезпечних фітопатогенів.

Проріджують кущ, прибираючи секатором зростаючу всередину і загущающую крону молоду поросль. Залишайте тільки найпотужніші заміщають пагони поточного сезону, які будуть плодоносити найближчі роки замість вирізаних старих.

Відразу після заходу прибирайте рослинне сміття з ягідника. Обрізки, падалицю і листя з-під смородинових кущів бажано відразу спалювати або вивозити за межі саду, так як в них присутні і збудники хвороб, і личинки шкідників, і дорослі небезпечні комахи.

Для посилення ефекту від санітарної, проріджує і омолоджуючої обрізки смородини обробіть кущі інсектицидами і фунгіцидами, біологічними або синтетичними. В кінці сезону, коли урожай вже прибраний, можна безпечно використовувати ефективні пестициди, особливо, якщо цього літа ваші рослини постраждали від навали шкідників або спалаху інфекційних захворювань.

Такі прості заходи допоможуть вашим кущам пробуджуватися набагато швидше з приходом весняного тепла. Нехай ваш урожай смородини буде рекордним щоліта!