article 673

105
  • китайська локшина рамен швидкого приготування-1 упаковка (94г).
  • очищений нарізаний мигдаль-0,5 склянки.
  • кунжутне підсмажене насіння – 2 ст. Л.
  • оливкова олія – 5 ст. Л.
  • лимонний сік – 3 ч. Л.
  • Порядок приготування:

    1. спочатку необхідно нарізати капусту і цибулю, прикрити кришкою.
    2. потім збийте оливкову олію, лимонний сік і приправу від локшини.
    3. підготовлені овочі і соус поставте в холодильник для охолодження.
    4. поламайте довільно локшину, додайте мигдаль і кунжут.
    5. всі складові добре перемішайте. Салат готовий.

    Капуста пак-чой має велике значення для дієтичного харчування. Регулярне її вживання нормалізує обмін речовин, зміцнює стінки судин, сприяє швидкому загоєнню ран.

    Відомо, що китайці — талановиті і працьовиті хлібороби. Тисячоліттями вони культивують улюблені їм сорти овочів. Одним з них є пак-чой — ранній сорт капусти. Основними причинами повсюдного поширення цієї культури в китаї, а останнім часом і в японії, є невибагливість цієї капусти, її відмінна схожість і високі поживні властивості.

    Що особливого в капусті пак-чой
    ======================
    Не дивлячись на те що пак-чой є найближчою родичкою всім звичної білокачанної капусти, вона відрізняється від неї практично у всьому.

    По-перше, агротехніка вирощування китайської капусти дещо інша, ніж та, до якої звикли росіяни. Пак-чой набагато менш вимоглива до якості грунту, для неї цілком підійде середньо — або малоудобренная земля. По-друге, ця китайська капуста не утворює качанів, тому її часто сприймають як екзотичну зелень або салатний овоч. По-третє, капуста пак-чой-скоростиглий сорт, після висадки на грядку вона готова до вживання вже через 25-30 днів. Тому вона користується величезним успіхом в азіатських країнах, теплий клімат яких дозволяє здійснювати вирощування пак-чой кілька разів за сезон.

    Але головна особливість цієї капусти-це високий вміст в ній дуже корисної амінокислоти-лізину, який міститься в цьому овочі у великій кількості. Ще однією перевагою цієї капусти є наявність в ній вітамінів а, в1 і в2, рр і с у високій концентрації. Важливо і наявність в ній заліза, лимонної кислоти, фосфору, калію і магнію. Існують два основних види китайської капусти пак-чой: один — з темно-зеленим листям і білими черешками, а другий — повністю світло-зелений.

    Вирощування розсади
    ===============
    Для того щоб насіння швидко проросли і дали міцні сходи, землю в ємностях для розсади слід зробити дуже пухкої. В умовах теплого клімату насіння потрібно висівати в кінці березня, декількома етапами, з перервою в 8-10 днів. Як тільки рослина утворює 4-5 справжніх листків, а це відбувається через 20-25 днів після висадки насіння, його можна висаджувати в грунт. Вважається, що капуста пак-чой може не прижитися при пересадці розсади в грунт. Тому багато хто воліє висаджувати її насінням на грядку. В цьому випадку цю капусту висівають рівними рядками, відстань між якими має бути не менше 30 см.грядку після посадки насіння обов’язково слід накрити поліетиленовою плівкою. Дружні сходи зазвичай з’являються на 7-10 день. Грядку після висадки капусти бажано припорошити золою, щоб уберегти рослини від їх найлютішого ворога — хрестоцвітної блішки.

    Підготовка грунту при висадці в грунт
    ==========================
    Грунт для висадки насіння китайської капусти найкраще підготувати з осені. Перш за все її, звичайно, слід перекопати, одночасно вносячи добрива. Для цієї мети найчастіше використовують органіку, з розрахунку одне відро на 1 кв.м. У ємність для добрив можна покласти одну столову ложку суперфосфату. Якщо грунт того вимагає, то бажано додати і столову ложку вапна. З настанням весни, після того як зійде сніг і земля відтане, грядку слід розпушити. Те ж саме потрібно зробити і перед висадкою насіння. Однак безпосередньо перед посадкою капусти землю потрібно перекопати на глибину до 15 см, не перевертаючи пласт і одночасно вносячи по чайній ложці на квадратний м сечовину. У тому випадку якщо восени землю не удобрювали, навесні бажано наситити її перегноєм.

    Пак-чой не рекомендується висаджувати на тому місці, де в минулому сезоні вирощували будь-які інші види капусти. Кожному любителю-городнику відомо, що хвороби і шкідники у всіх капустяних видів схожі. Коренева система у китайської капусти розташовується неглибоко, до 15 см від поверхні грунту. Самі коріння досить-таки тонкі і вельми розгалужені. Під час вегетаційного періоду рослина не рекомендується обробляти хімікатами. Перезапилення цього виду можливо тільки з пекінською капустою. Китайська пак-чой дуже невибаглива, може добре рости і в прохолодному кліматі.

    У вирощуванні пак-чой існують свої особливості. Перш за все слід знати, що ця китайська капуста стрелкуется і зацвітає в той час, коли світловий день йде на надбавку. Якщо її висадити в квітні, то у пак-чой буде відмінна вегетативна маса. А ось якщо цю капусту посадити в травні, то рослина буде дуже швидко рости і може швидко перейти в стеблування і цвітіння. Пак-чой, висаджена в середині липня, дає найбільші врожаї. У південних регіонах її можна посадити і в другій половині серпня, і на початку вересня. Досвідчені городники весь сезон потроху підсаджують нові рядки цієї чудової культури

    Боремося зі шкідниками
    ===============
    Відомі шкідники всіх капустяних-хрестоцвіті блішки. Особливо небезпечні вони для молодих паростків пак-чой, так як зимують у верхньому шарі землі, і, якщо шкідників велика кількість, вони можуть знищити рослину ще до того, як з’являться сходи. Найпростіший спосіб звести до мінімуму шкоду від них — часті рясні поливи і розпушування грунту.

    Якщо повсякденні звичні страви вам набридли, спробуйте приготувати щось незвичайне, використовуючи не найвідоміші і поширені продукти, такі як капуста пак-чой. З неї можна зробити багато всього цікавого, якщо знати, як.

    Що це таке?

    Пак-чой або бок-чой – це один з сортів китайської капусти. Такий вид відрізняється від інших тим, що не має качанів. Навколо центральної основної нирки сформовані гладкі зелене листя з товстими і щільними стеблами. Якщо переводити назву, то воно буде звучати як «білий овоч», і він особливо популярний в південно-східній азії, але також пак-чой активно вирощується і вживається в північній америці і європі.

    Цікавий факт: пак-чой є близькою родичкою пекінської капусти, але ці два сорти сильно розрізняються.

    Користь продукту

    До складу китайської капусти входить маса самих різних корисних речовин, наприклад, клітковина, білок, зола, вуглеводи, магній, кальцій, натрій, залізо, а також вітаміни а, к, рр, с і групи в.калорійність 100 грамів такого продукту становить всього лише 13 кілокалорій.

    Корисні властивості:

    • нормалізація перистальтики кишкових стінок, позбавлення від закрепів.
    • виведення шлаків і токсинів, очищення організму.
    • профілактика атеросклерозу: зниження рівня «поганого» холестерину, очищення судин і зміцнення їх стінок.
    • поліпшення роботи імунної системи, зміцнення захисних сил організму і підвищення його стійкості до атак патогенних мікроорганізмів.
    • китайська капуста може сприяти схудненню, так як низькокалорійна, втамовує голод і дарує відчуття ситості, а також нормалізує обмінні процеси.
    • вітамін к нормалізує згортання крові, якщо вона знижена, зупиняє кровотечі.
    • вітаміни групи в беруть участь у багатьох протікають в організмі реакціях і обмінних процесах і забезпечують безперебійну роботу нервової системи, покращуючи настрій і сон.
    • вітамін а корисний для шкіри і допомагає зберігати гостроту зору.
    • пак-чой корисно вживати при вагітності: це продукт забезпечує правильне формування органів плода.
    • китайська капуста корисна для серця.
    • пак-чой має антиоксидантну дію: нейтралізує активність вільних радикалів, зупиняє окислення і старіння тканин, попереджає озлокачествление клітин.

    Як вибрати і зберігати китайську капусту?

    При виборі пак-чой звертайте увагу на листя: вони повинні мати середні розміри (довжина не більше 13-15 сантиметрів) і насичений зелений відтінок, а також бути гладкими і свіжими. Не допускається неприємний запах.

    Зберігається китайська капуста в холодильнику. Також можна розділити і вимити листя і загорнути їх у вологу тканину.

    Чи може капуста нашкодити?

    До протипоказань до вживання китайської